Студенти су приморани да обуставе пројекат јер су блокирани од стране општине Пирот која није дозволила месној заједници коришћење и реновирање објекта.

Иницијатива за обнову села Старе планине је резултат сарадње студената и наставника Архитектонског факултета Универзитета у Београду, покрета Одбранимо реке Старе планине, становника и удружења старопланинских села. Прошле године покренут је амбициозан пројекат обнове напуштене сеоске школе у селу Паклештица али од њега очито неће бити ништа.

„Приморани смо да обуставимо пројекат јер смо блокирани од стране општине Пирот која није дозволила месној заједници коришћење и реновирање објекта. На велику жалост и разочарење свих студената, онемогућен је и блокиран њихов мастер рад од стране поменутих општинских власти, каже за наш портал Бане Андоновић један од најактивнијих учесника у пројекту Стара као нова.

„Сломљени смо јер ни сами не знамо шта даље да радимо. Обратили смо се скоро свим министарствима за које мислимо да могу да помогну.“ – додаје Андоновић.

Пропала сарадња са ЕТХ из Цириха?

Мастер рад, који је привукао велику пажњу посетилаца нашег портала, стога се неће изводити, а учесници су разочарани и због још једне чињенице.

„Највећа несрећа, поред пропалог мастер рада, је и што су нам се за јул месец најавили студенти и професори са ЕТХ из Цириха, са којима смо успоставили контакт захваљујући Саши Ранчеву докторанту са ПМФ-а из Ниша, који су желели да виде то што ми радимо и успоставимо евентуалну сарадњу. Ранчев је поред осталог планирао да тестира свој пилот пројекат енергетски ефикасног осветљења целог села и објекта школе као и 1.000 метара стаза уз помоћ соларних панела и ЛЕД расвете.“

Како наводи Бане Андовић, локалне власти им нису образложили своју одлуку без обзира на то што су им се три пута обраћали.

Прочитајте све о пројекту Стара као нова.

Игор Цонић

Оставите Коментар