Албански национални савет предложио књигу бивше прве даме САД за школу. Момчило Павловић: Ово је пропаганда и провокација

Између Шекспира, Ги де Мопасана, Бајрона и Штефана Цвајга, у наставни план и програм за албански језик и књижевност залутала је и Хилари Клинтон! За једно од дела које треба да читају и анализирају ђаци првог разреда гимназије у општинама на југу Србије на часовима албанског, предложена је аутобиографија бивше прве даме САД, државне секретарке и сенаторке. Национални просветни савет, како сазнајемо, сугерисао је да се Хилари избаци из плана и програма, те да се замени прикладнијим садржајима.

Председник НПС Радивоје Стојковић, потврђује, за „Новости“, да је о овоме било речи на последњој седници Савета, те да су се сложили да наставни план и програм у целости могу да подрже, али уз напомену да би ово дело требало избацити из њега.

– Предложили смо „Аутобиографију“ Бранислава Нушића, који је одлична спона између два народа – објашњава Стојковић за „Новости“. – Та спона може да буде и породица Скендер-бега, коме су брат и отац били у манастиру Хиландар. Треба наћи примере који повезују два народа.

КУЛТ КЛИНТОНОВИХ

Албанци на Косову гаје култ Клинтонових. Тако је један од главних приштинских булевара назван по Билу Клинтону, који је имао част да лично открије сопствени споменик у природној величини. Баш на Булевару Била Клинтона отворен је и бутик „Хилари“, у част некадашње прве даме.

Да се о наставном плану и програму за албански језик и књижевност дискутовало на последњој седници, за „Новости“ потврђује и историчар проф. др Момчило Павловић, члан НПС. Његов став је да Хилари Клинтон у овом тренутку није тачка која спаја српске и албанске ученике.

– Ако се ради о државном секретару САД, супрузи бившег председника САД Клинтона, који је на Косову и међу Албанцима обожаван толико да су му и споменик подигли – њој није место у овим садржајима – сматра Павловић. – Она није ни књижевник, нити је етаблирани научник, нити може стајати поред Штефана Цвајга, Пјера и Марије Кири… Албанци имају право да предлажу садржаје који су битни за њихов идентитет, али Клинтонова није илустративни пример, то је пре пропаганда и беспотребна провокација.

Просветни савет је своје сугестије упутио Заводу за унапређивање квалитета образовања и васпитања, који се бави израдом наставних планова и програма, а у овом случају сарађује са националним саветом, који је званичан предлагач плана и програма.

Златко Грушановић, директор Завода, објашњава за „Новости“ да Албански национални савет предлаже листу књижевних дела која ће се наћи у програму. Сугестије које је дао НПС Завод ће предочити Албанцима.

Фото bujanovacke.co.rs Основна школа „Сезаи Сурои“ у Бујановцу

– Указаћемо им да аутобиографију Хилари Клинтон треба да замене неким делом које ће подстицати срско-албанско пријатељство. На седници НПС говорило се о низу заједничких тема из историје и књижевности, као што су нпр. Марко Краљевић или Скендер-бег, који могу бити спона, а не линија раздвајања – објашњава Грушановић.

Просветни закони кажу да мањински савети могу, а не морају да прихвате сугестије Завода, те да последњу реч даје министар. Он може да прихвати или одбије наставни план и програм, са Хилари Клинтон или без ње. Овај план и програм, за први разред гимназије, односиће се на ученике гимназијских одељења у Бујановцу и Прешеву, које је прошле године уписало 330 ученика у 11 одељења.

И. Мићевић

Извор: novosti.rs