На заобилазници на Жабљаку, у правцу према Шавнику, непознате особе написале су морбидну усташку паролу „Србе на врбе“ преко црногорске тробојке, чиме су изазвале негодовање на друштвеним мрежама.

Након што је Скупштина Црне Горе у децембру 2019. године усвојила спорни Закон о слободи вероисповести, којим је доведено у питање власништво Српске православне цркве над верским објектима и имовином у тој земљи, СПЦ је у знак протеста организовала молебане и литије.

Но, то није једини вид отпора незадовољних грађана Црне Горе због усвајања тог закона. У јануару је у низу градова започета незванична акција исцртавања црногорске тробојке на зидовима поред локалних и магистралних путева по црногорским градовима.

Тако је и на зиду код заобилазнице на Жабљаку, у правцу према Шавнику, осванула црногорска тробојка, али није прошло много времена пре него што је уследио „одговор“ оних који подржавају усвајање спорног Закона о слободи вероисповести и који сматрају да су Срби у Црној Гори главни у пружању отпора том закону. Наиме, преко поменуте тробојке непознати починилац је исписао паролу „Србе на врбе“.

Парола „Србе на врбе“ настала је током Првог светског рата, а користио ју је усташки режим у Независној држави Хрватској током Другог светског рата. Такође, била је веома популарна деведесетих година у Републици Хрватској, а неретко је појединци и дан-данас исписују по зидовима хрватских градова, поготово у време одређених годишњица или у време напетости у односима између држава Србије и Хрватске.

Оставите Коментар