Лидер СДА Бакир Изетбеговић позвао је на промену Устава БиХ, укидање кантона и ентитета. Очекује и ангажман нове америчке администрације на уставним променама, које воде ка једном председнику и Влади БиХ
Изјаве лидера СДА потврда је да нису одустали од тзв. грађанске БиХ, у којој би Бошњаци доминирали, на што Српска не пристаје, рекао је саветник српског члана Председништва Радован Kовачевић. Исто је поручио и председник Федерације БиХ Маринко Чавара.

Списак новогодишњих жеља Бакира Изетбеговића и ничим утемељене тврдња да је у Републици Српској већа смртност од короне него у Федерацији – у најкраћем то је резиме прес конференције лидера СДА.

Изетбеговић се обрушио на Савет министара, Милана Тегелтију, није штедео Драгана Човића, а ни руског амбасадора у УН… Највише му смета, каже, бахатост српског члана и председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика, алудирајући на његов наступ у Савету безбедности.

За Изетбеговића није бахатост и скандал када два члана Председништва одбију сусрет са руским шефом дипломатије. То је, по његовом мишљењу, патриотизам и одбрана државе. Лакше би, каже, решавали мигрантску кризу, европски пут, економску ситуацију, само да се одмакну од постојеће уставне структуре, јер су ентитети и кантони превазиђен реликт рата.

  • Требамо добровољно доћи до преустроја земље који неће бити базиран на ратним и етничким поделама. Је ли ово могуће или ће остати пуста жеља у Декларација СДА? Ја мислим да је могуће – каже Изетбеговић.

Уставне промене које бришу и најмању надлежност Републике Српске су ништа друго до неостварене жеље Бакира Изетбеговића, наводе медији у РС.

Оптужбе да је актуелни сазив Савета министара најгори, заправо су потврда да једино на тај начин може да ради а не као нека Влада, чему се нада политичко Сарајево, каже Kовачевић.

  • Никада се не може разговарати о било каквом умањењу надлежности Републике Српске, а поготово да Српске не буде. Дакле, дејтонска БиХ је једини модел и једино на тај начин може да опстане, а све друго је авантура која води у правцу да нестане БиХ, а Републике Српске ће увек бити – поручује Kовачевић.

И Хрвати су одавно препознали намере СДА и тзв. пробосанских партија да причом о грађанској држави закамуфлирају намеру прављења БиХ у којој би Бошњаци доминирали.

  • У задње време потпуно отворено се говори од Бакира Изетбеговића и осталих тзв. пробаснских снага да треба направити грађанску државу како грађани не би били спутани, а у суштини се треба остварити доминација Бошњака. Очито је на сцени намера да уради нешто што је нечији „бабо“ започео, али имамо довољно снаге да то спречимо – каже председник ФБиХ.

Изетбеговић не само да је бранио мигрантску, „с*кси политику“ министра безбедности БиХ Селма Цикотића, већ је нападао Тужилаштво БиХ због неправедних оптужница против страначких другова Фадила Новалића и Османа Мехмедагића. Ни трунке самокритике што две године након избора није формирана федерална влада, али зато салве оптужби ка Београду и Загребу. Сви су криви само Сарајево и СДА нису, наводе медији у РС иронично. И на крају срамотна изјава да га вређа када га пореде са националним лидерима Срба и Хрвата Милорадом Додиком и Драганом Човићем, закључује РТРС.

3 KОМЕНТАРА

  1. Šta se dešava kad „demokratski“ zapad, tada najjači u svetu, planira, materijalno i vojno podrži Aliju i njegovog sina Bakira da stvore „građansku, multinacionalnu“ BiH i kada materijalno i vojno podrži i stvori državu „Kosovo“ tako što svojim miljenicima Šiptarskim teroristima zajedno sa Kušnerom vade organe živim Srbima i prodaju ih širom sveta. Na kraju za sve to optuže Srbe.

Оставите Коментар