Божидар Ђелић ангажован као неформални саветник украјинског премијера Арсенија Јацењука. Ђелић је заговорник „тоталног рата“ и тврди да ће Владимир Путин на крају проћи као Слободан Милошевић!

Бивши потпредседник Владе Србије и високи функционер Демократске странке Божидар Ђелић активно помаже украјински пронацистички режим у Кијеву, сазнаје Информер.

Одлично обавештени дипломатски извори нашег листа откривају да је Ђелић „најмање од почетка пролећа ове године“ ангажован као неформални саветник украјинског премијера Арсенија Јацењука који важи за заговорника „тоталног рата са Москвом“!


Бранко Радун, аналитичар – МРЗИ РУСЕ

Таква вест може лоше да звучи у руској јавности, јер је Јацењук најантирускији човек у Европи у овом тренутку


И Хаг му на памети!

Божидар Ђелић, тврде упућени, уверава Јацењука да је коначна победа Украјине над Русијом само питање времена и тврди да ће „Владимир Путин, пре или касније, проћи као Слободан Милошевић“! Бивши српски вицепремијер, иначе, тренутно обавља функцију једног од директора инвестиционе банке Лазард, а украјинског премијера саветује незванично, уз одобрење центара моћи са Запада.

– Божа своје украјинске „клијенте“ саветује да ни случајно не попуштају и не пристају ни на какав договор са Путином и његовим људима. Он их убеђује да ће председник Русије, пре или касније, завршити као Слободан Милошевић. Чак је једном приликом рекао да ће Путин, ако поживи довољно дуго, сасвим могуће завршити и у Хагу!?! – преноси један од наших саговорника, иначе високо позиционирани службеник моћне западне амбасаде у Београду.

Како сазнајемо, руске власти су за овај Ђелићев ангажман сазнале још почетком јуна и у више наврата протестовале у Београду.

– Они траже објашњење шта то заправо и у чије име бивши вицепремијер ради у Украјини – објашњава Информеров извор.

Потврду ових информација наш лист је добио прошле недеље и од познатог београдског бизнисмена, који тврди да му се Ђелић недавно и лично представио као Јацењуков саветник!

– Јесте, и мени је рекао да саветује Јацењука, каже да то не ради за паре, него из убеђења. Рекао ми је још и да је Путин највеће политичко зло у овом тренутку и да ће пре или касније завршити као Слоба – преноси овај бизнисмен.

Наша сазнања јуче нико није желео званично ни да потврди ни да демантује. И Божидар Ђелић је јуче био недоступан на броју познатом редакцији.

На другој страни, аналитичар Бранко Радун сматра да би Ђелићев ангажман саветника у влади Украјине могао бити минус за нас у очима Руса.

– Москва зна да Влада Србије више нема ништа са Ђелићем, али таква вест лоше звучи у руској јавности. Јацењук је најантирсукији човек у Европи у овом тренутку, који отворено ради против њихових интереса. То би могло бити незгодно за Србију, посебно после руског вета у Савету безбедности УН на резолуцију о Сребреници – сматра Радун, и додаје да Ђелић, као сваки „међународни технократа“, не осећа лојалност према Србији и да зато може овако да компромитује нашу земљу.

Пљачкаш српске привреде

Уредник портала „Нови стандард“ Жељко Цвијановић истиче да га не чуди што је бивши потпредседник Владе Србије ангажован баш у Кијеву.

– Било би чудно да је послат у Донбас или Луганск, овако, све је то очекивано… Економске убице, а Ђелић несумњиво припада том соју, исте су као професионалне Коминтернине убице – интернационалисти су и иду тамо где их прилика шаље. Ово је прилика да се замислимо и зашто су креатори пљачке српске привреде увек наступали са подршком западних земаља и због чега их данас није могуће стрпати тамо где им је мето, дакле на вишегодишњу робију – закључује Цвијановић.