Мада се очекивало да ће нова влада Црне Горе после пада Ђукановићевог режима финансијски помоћи рад српских институција то се није догодило, а последња нада је нестала када је у Скупштини усвојен буџет без ставке о Србима, док је здушно настављено са обилатом помоћи црногорским и дукљанским институцијама.

Професор др Будимир Алексић, директор Института за српску културу из Никшића каже у разговору, за Novosti.rs, да се подршка очекивала тим пре што је председник Владе Здравко Кривокапић један од оснивача и утемељивача Института и покретача иницијативе за њено оснивање.

  • Државним буџетом који је недавно усвојен ниједан цент није предвиђен за наш институт, али ни за једну српску научну, националну и културну институцију – каже Алексић.
  • Новац је ускраћен Матици српској, Друштву српских књижевника Црне Горе и Херцеговине, Српском народном вијећу, Удружењу књижевника Црне Горе које је најстарија културна и књижевна асоцијација и која има традицију, а чији чланови су били блаженопочивши митрополит Амфилохије, Михаило Лалић, Душан Костић, Момир Војводић и многи други велики писци.

То нас је веома изненадило и оно се не може третирати другачије него као дискриминација.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Алексић истиче да се истовремено за црногорске, дукљанске институције дају огромна средства – Матицу црногорску, Независно друштво црногорских књижевника и такозвани Факултет за црногорски језик и књижевност Аднана Чиргића на Цетињу, за који се издваја више од 700.000 евра! Професор подсећа да је посланик Демократског фронта Дејан Ђуровић имао амандман на закон о буџету који је представник Владе одбио, а њиме је била предвиђена само симболичка помоћ за Матицу српску и Институт за српску културу од по 50.000 евра годишње.

Саговорних Novosti.rs подсећа да је Институт формиран 2016. године на иницијативу двадесетак универзитетских професора, доктора наука и књижевника из Црне Горе. Међу њима је био и актуелни премијер Здравко Кривокапић.

  • Тражили смо подршку од влада Мила Ђукановића и Душка Марковића и одговорили су да за нас немају средстава. Дошло је до комуникације са тадашњим премијером Владе Србије Александром Вучићем који је почео да подржава културне и националне установе српског народа у Црној Гори. До изградње Српске куће нисмо имали својих просторија него смо се на разне начине сналазили.

Још чекају на лиценцу

Институт за српску културу из Никшића чека лиценцу за рад, јер бивша власт није хтела да им је додели иако су задовољили строге критеријуме по Закону о научноистраживачкој делатности.

  • И поред тога претходна министарка науке Сања Дамјановић није хтела из евидентно политичких разлога да нам додели лиценцу, а ево сада чекамо да државна секретарка у новој влади Црне Горе, Министарства просвете, науке, културе и спорта испоштује закон како бисмо коначно решили овај проблем – каже Будимир Алексић.

В. Кадић

Оставите Коментар