Житељи четири општине на северу Косова и Метохије – Косовске Митровице, Звечана, Лепосавића и Зубиног Потока, налазе се на корак од хуманитарне катастрофе јер у продавницама недостаје основних животних намирница.

Подсећа да седам месеци откако су тзв. приштинске власти једнострано увеле таксе од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ, око 400 приватника, власника радњи са прехрамбеном робом, планира да затвори ове објекте, јер су им рафови празни, а већ неколико дана им не стижу млеко и млечни производи, као ни зејтин, шећер и со.

Председник Удружења привредника на северу Космету, Радош Петровић, рекао је да су залихе брашна потрошене, тако да већ у четвртак на полицама неће бити хлеба.

  • До сада су се приватници довијали на разне начине како би народ на северу имао најосновније прехрамбене артикле. Међутим, притиснути смо са свих страна – каже Петровић.

Како објашњава, припадници тзв. косовске пограничне полиције приводе људе који превозе намирнице из централне Србије, заплењују им камионе, комби возила, робу, а приде, превозници су суочени са драконским казнама које морају у кратком року да плате, како не би завршили у затвору.

  • Толико су се полицајци дрзнули, да не презају ни да пуцају у човека, као што се десило пре неколико дана на територији општине Лепосавић – напомиње Петровић.

Он наводи да не зна како ће се ситуација даље одвијати, осим што је, како оцењује, сигурно да је север Космету на корак од хуманитарне катастрофе.

  • Већ понестаје хране у болници, у Студентском центру, у вртићима – каже Петровић и апелује на државу Србију и међународну заједницу да предузму кораке како би се укинуле таксе.

У супротном, упозорава, Срби са севера Космета ће почети са исељавањем.

  • А то и јесте циљ Приштине, а изгледа и међународне заједнице, самим тим што за седам месеци, откако су уведене таксе, ништа није учинила да народ на северу зиви живот достајан 21. веку – рекао је Петровић.

На северу Космета примећен и појачан надзор инспекцијских служби, које су у систему Приштине, истичући да су они протеклих неколико дана контролисали угоститељске објекте, испитивали власнике и писали им кривичне пријаве.

Постоји, упозорава се, опасност да ће им бити испостављене енормне казне за порез и остале дажбине, што би их приморало да распродају имовину, а тиме и да се селе са севера.

Петровић додаје да постоји опасност да се на мети инспекција нађу и апотеке.

Стање компликује и то што тзв. косовски полицајци не дозвољавају људима који иду у набавку у централној Србији да пренесу ни пет килограма основних животних потрепштина због чега су Срби, како наводи, принуђени да крију лекове, како и они не би били одузети.

Под блокадом се нашла чак и штампа на српском, коју су привредници после дуго времена успели да допреме у десеткованом тиражу.

Оставите Коментар