Нишлије и Крагујевчани су, могло би се рећи, најхрабрији људи у Србији, јер ни седам година отакако је обавезни војни рок обустављен, у овим градовима није престала да живи парола „Радо иде Србин у војнике“.

Док се, по неким истраживањим, чак три четвртине грађана Србије залаже за поновно увођење редовног војног рока, неким младима не пада на памет да чекају да се та тежња (не)оствари. На служење војног рока пријављују се сами. Нит их вуку, нит их туку.

По најскоријим подацима Министарства одбране, становници два града у томе предњаче.

– У 2017. години на служење војног рока у јединице Војске Србије је упућено 1.700 кандидата, с тим да је број пријављених за упут на добровољно служење војног рока са оружјем био знатно већи. Највише пријављених и упућених кандидата на служење војног рока је редом са територија градова Ниша, Крагујевца и Шапца – рекли су за Телеграф из Министарства одбране.

Како додају, слично је било и 2018, само су Шапчане заменили становници севернијег града.

– Од 1. јануара до 1. септембра на служење војног рока упућено је више од 1.000 кандидата. Највише пријављених и упућених кандидата долази из Ниша, Крагујевца и Новог Сада – објаснили су они.

У Нишу и Крагујевцу тако је испраћај и дан-данас једно од омиљених весеља, које се можда скромније слави, али и даље са много барјака и најпознатије војничке песме „Срећан нек ти буде, сине, пут“, „Ја одлазим, певајући, млађан у армију“, „Мој Милане“ и друге… Обичај да се синовљева или ћеркина слика у униформи урами на зиду или задене за рам иконе, тако да сви виде, такође не бледи, а дан полагања заклетве је родитељима најпоноснији час.

Ко жели да Нишлијама и Крагујевчанима изађе на црту и покаже да се се баш у његовом месту рађају најхрабрији Срби, то може учинити врло брзо. У току су припреме за реализацију децембарског упутног рока и сви заинтересовани кандидати се могу пријавити надлежним центрима Министарство одбране за локалну самоуправу према месту пребивалишта, поручују из овог тела.

Д. Савановић / [email protected]