Миша Вацић, председник Српске Деснице, дао је интервју за чувени руски портал.

Интервју преведен на Српски језик преносимо у целости:

Данас смо, у оквиру „политичког” циклуса, разговарали са лидером Српске Деснице, Мишом Вацићем. Разговарали смо о томе шта је потребно за победу десничарских снага у Србији, зашто је странка успешна у јужним деловима земље, да ли је Србија угрожена илегалном миграцијом и радикалним исламом и ко је прави пријатељ Срба, а ко непријатељ.

1.) Какво jе стање десног покрета у Србиjи данас?

Стање је врло компликовано. Узрок тога су 2 фактора. Први је апсолутна неслога међу партијама и покретима десне идеологије. Други је што владајућа странка СНС је са позиције десног центра постала партија великог шатора и окупља истакнуте људе од левице преко центра до деснице и чак неке изразито тврдо десне. Који одвлаче део гласача СНСу.
Сабирањем патриота гласачи би се синергијом определили за заједничку листу. Тиме би се стање десног покрета значајно поправило. Јер у народу постоји најмање 25% врло патриотски опредељених. Али због разједињеност највећи део тих грађана не гласа. Гласа за постојеће подељене и завађене покрете и као што рекох неки и за власт. Која је у задње време свој политички курс конкретним делима померила солидно у десно. (Споменик Стефан Немања,филм Дара из Јасеновца, готов Храм Светог Саве…)

2.) Које циљеве и циљеве странка поставља себи? Које су прве одлуке које ћете донети када дођете на власт?

Наши циљеви су изложени јавности у нашем програму : https://www.srpskadesnica.rs/cir/program-stranke/
Основне одреднице Српске Деснице су следеће: 1.Традиционализам 2.Родољубље 3.Здраво друштво – саборност 4.Евроазијске интеграције,(најтешњи односи са Русијом/ОДКБ) додао би и све актуелнија борба за очување животне средине и одбрану природе. Нема српског патриотизма без еколошког патриотизма и економског патриотизма. Доласком на власт било апсолутну или да учествујемо као партнери у коалиционој влади. Ми би се значајно трудили да тачке из нашег програма спроводимо конкретним делима.
Прво би извршили кадрирање патриота који су експерти у областима које смо добили за вршење власти народним поверењем, за нас је учешће у власти свети задатак служења нашем народу и заштита српских националних интереса. Сваког ко је родољуб и ако није из наших редова неће бити смењен. Српска Десница жели да уведе политику дела, не речи и обећања.

3.) Наведите главне домете странке последњих година? Шта још није урађено, али да ли то видите као свој приоритет?

Кога од десничара (личности/партиjе) данас видите као праву снагу, коjа има поверенье народа?

Српска Десница је млада странка. Основани смо пре 2018.године, сабирањем 34 патриотска покрета, удружења ветерана, партије ветерана, група студената и друштава за неговање традиције.
Ипак до почетка епидемије Короне (фебруар 2020.), дакле у првих две године свог постојања основали смо 59 одбора Српске Деснице у већим и средњим градовима и општинама широм Србије. Изашли смо на локалне изборе 2020.године у 20 локалних градова/самоуправа. Српска Десница је у 12 градова/општина прешла цензус, док смо у преосталим били близу цензуса око 2,5-2,9%

Највећи успех нам је на југу Србије, где смо у граду Врању освојили чак 20%, друга смо снага после Вучићевог СНСа, у општини Врањској Бањи 16,5% , у Мерошини 9,5% , у Медвеђи 6,7% , у Лајковцу 4,9, у Пироту 3,5% и тако даље… Најјачи смо тамо где живи радни народ, српски сељак и учесници одбране земље од агресије.

Није урађено, а ми би то одмах прво урадили да се врати обавезно служење војног рока.
Да се забране геј параде као што је то у Русији учињено. И да се донесе закон о страним агентима, по угледу на руски закон који би раскринкао ко су заправо НВО које деценијама већ раде против Србије и српског народа, плаћени са запада, чије директиве и извршавају. Већа права ратних ветерана и државна помоћ српском сељаку били би моментални.

Уједињене десне опције би имале поверење народа да на републичком нивоу буду 2. снага по јачини. Само слога Србију спашава.

4.) Зашто толико лоши изборни резултати десничара у Србиjе? То је изненађујуће за Србију, конзервативну земљу.

Разлог је само 1. Неслога.
Ја сам једини лидер патриота који је рекао на телевизији отворено: ,,ево празан папир, ја ћу се потписати на дно листа. А ви (све остале вође десничара) напишите своје услове за заједничку листу, да уједињени изађемо на изборе. Ја немам ни један захтев, осим да наступимо заједно и тако се изборимо да патриоте имају своје представнике у институцијама.
Наша парола и јесте: патриотизам у институције. Сада је крајње време за слогу.

5.) Како се развија ситуација са мигрантима из арапских и турских земаља у Србији? Има ли проблема, или нема велике опасности?

Нема их више много. Под контролом су полиције, али и народних патрола које организују патриотски покрет сваки за себе. Српска Десница је спремно реаговала и прва покренула патроле својих чланова/ратних ветерана у крајевима где су мигранти били у већем броју.
Док су били таласи доласка на хиљаде њих, стављали смо се као добровољци на располагање снагама безбедности, и позивали власт да затвори границе.
Данас их има једва приметно, али и то је много. Није нам потребан ни један илегални уљез. Сваки странац је добродошао у Србију легалним путем.

6.) Колико је фактор радикалног ислама релевантан у данашњој Србији? Можемо ли очекивати проблеме након смрти Муамера Зукорлицха, који је суздржавао негативне тенденције међу Бошнjацима? Исто питање је и за Албанце који су се населили у јужним општинама земље ?

Радикалан ислам постоји у Србији, али је под контролом српских служби безбедности. Годинама није био ни један испад или напад.
Домаћи муслимани су подељени у 3-4 фракције и свака на свој начин сарађује са државом тајно или јавно. Муамера Зукорлића сам познавао, чак смо се видели 10 дана пре његове смрти, на телевизији смо се срели и поразговарали он, председник Матице Албанаца у Србији и ја.
И ако сви имамо различите погледе и интересе, врло смо љубазно водили разговор. Ја верујем да је између Срба и муслимана могућ мир. По моделу како је то Путин учинио са Кадровим између Руса и Чечена. Њима је Русија заједничка отаџбина.
Док је овдашњим муслиманима и Србима , држава Србија заједничка отаџбина.
Албанци на југу централне Србије, прате политику Приштине, док Приштина и Тирана се такмиче ко је главни центар Албанаца у њиховој замишљеној Великој Албанији.

Срећом до те терористичке мутације никада неће доћи. Србија ће кад тад повратити своју контролу над Косовом и Метохијом. Док општине у којима живе Албанци ван КиМ, су под апсолутном безбедносном контролом Србије. Српска Десница има своје одборе у свим општинама које су граничне са јужном српском покрајином Косовом и Метохијом где живе Албанци. Једна од општина је Медвеђа где смо освојили 6,7%, друга Бујановац где смо имали 2,4% , у Прешеву смо изашли на изборе заједно са свим осталим српским странкама на једној листи. Ето доказ да Срби могу да се сложе. Само је нажалост потребна велика опасност да би се сујета оставила по страни. Зарад заједничког опстанка. Сматрамо да без хушкања од запада, ни једна мањина у Србији не би стварала тензије. Али запад стално мешетари.

7.) Како мислите о развоју сарадње Србије и Русије? Мислите ли да наше земље повезује нешто више од ситуационих питања геополитике и економије?

Мислимо да је боље него што је било за време од државног удара 5.октобра 2000 па до 2012.године. Али да може и мора много више, дубље и тешње да се развија, јер управо како сте рекли наше земље и народи имају много више од геополитике и економије.
Имамо исту веру, историјско савезништво у много ратова, братски смо народи и што је такође битно исти центар моћи (запад) жели да растури и вашу и нашу државу.
Срби и Руси морају најближе сарађивати. Не само политичари на власти, већ у свим облицима, од народа преко патриота били власт или опозиција, према Русији смо увек верни другови.

8.) Какав је став странке о приступању Србије ЕУ, као и сарадњи са САД и Кином?

Противимо се уласку у НАТО. Што се тиче ЕУ. Врло смо евроскептични, не желимо да се пошто потом пристане на све уцене Брисела.
Тако да слободно могу рећи да сматрам да нам тамо није место , с обзиром како се ЕУ понаша према Србији по питању Косова и Метохије, наших јунака, али и наметања либералних квази вредности.

Што се тиче САД док је био Трамп имали смо благонаклон поглед ка САД. Сада са Бајденом знамо да се наставља политика Клинтонових према Србији, која је иста као према Русији. Кина нам је пријатељ и савезник. Српска Десница после Русије , управо Кину види као најбутнијег партнера Србије. Такође Српска Десница негује јако добре односе са партијама европских патриота које су све против ЕУ и за боље односе са Русијом. Баш сам у септембру организовао самит патриота Европе у Београду где су учествовали и из Покрета војних ветерана Русије. Лично сам често гост у Москви, али и у Риму, Братислави, Варшави, где год се организују самиту десничара са циљем сарадње у одбрани суверенитета.
Европска будућност је у десници. Будућност Србије је у Српској Десници. Док је Русија своју патриотску власт добила још 2000.године са господином Путином на челу државе.
Велики поздрав за све ваше читаоце.
Срби и Руси браћа заувек.

Оставите Коментар