Нова српска демократија Пљевља поднела је захтев председнику општине, Игору Голубовићу и председнику Скупштине општине Драгиши Сокићу за истицање тробојке на зградама општине Пљевља и Скупштине општине Пљевља током државних празника (21. мај и 13. јул), али и за време одређених празника који заузимају посебно место у српском народу.

Тим поводом, председник ОО Нове српске демократије Пљевља, Милан Мијо Лекић  истакао је да је Нова српска демократија, као водећи политички представник српског народа у Црној Гори, се време указивала на различите облике дискриминације са којима се суочавају Срби.

– Срби су дискриминисани и по питању испољавања националних симбола. Устав Црне Горе, Закон о избору, употреби и јавном истицању националних симбола, као и Закон о мањинским правима и слободама у потпуности препознају и афирмишу право на слободно истицање националних симбола за мањинске народе. Међутим, за разлику од њих, српски народ, упркос чињеници што представља конститутивни и државотворни фактор историјског трајања ове државе, налази се потпуно у подређеном положају, јер, његови национални симболи су у потпуности маргинализовани када је у питању званична државна политика, док у случајевима Тузи, Улциња и неколицине општина где се, без икаквих законских препрека, истичу заставе већинског албанског становништва, видимо да су потиснути и у односу према мањинским народима – поручио је Лекић.

Он је апеловао да се тробојка истакне за Видовдан (28. јун), а потом и на Свету Петку (27. октобар) и Савиндан (27. јануар).

Оставите Коментар