На северу Косова данас је дошло до ескалације, након што је полиција лажне државе у северном делу Косовске Митровице започела акцију против, како каже, кријумчарења робе и наоружани су упали у апотеке, продавнице, магацине и друге објекте. Уследило је затварање објеката, а житељи тог града изашли су на улице и блокирали поједине делове града. О напетој ситуацији извештавали су светски, али и медији у региону.

Агенција AP преноси да се „косовска полиција сукобила са етничким Србина на северу током операције против кријумчарења робе“. Кажу да су рације одржане у четити подручја, укључујући Северну Митровицу. AP преноси да се на снимку види како полиција баца сузавац, а Срби камење и друге објекте на полицајце и наводе да има извештаја о рањенима и испаљеним мецима, које није било могуће независно проверити или одмах потврдити.

AP пише да су српски медији известили о „изузетно напетој“ ситуацији у северном делу Митровице, насељеном Србима, након што је полиција лажне државе извршила претрес једне апотеке и неких продавница у наводно акцији да заустави шверц робе. Агенција подсећа и када је Косово прогласило независност од Србије и на рат на Косову 1998-1999. године.

Под насловом „Косовска полиција је испалила сузавац да растера српску гомилу у Митровици“ о ситуацији на Косову извештава и Reuters.

Reuters пише да је полиција лажне државе испалила у среду сузавац како би растерала гомилу која је постала непријатељска након рација над сумњивим шверцерима робе у нестабилном северном подручју насељеном српском мањином.

И медији у региону известили су о ситуацији на северу Косова.

Jutarnji.hr у блогу преноси да су „Срби изашли на улице“, и додаје да је „једна особа устрељена и бори се за живот“, а наводи и реакцију председника Србије Александра Вучића. Уз фотографије и снимке са лица места, хрватски портал пише да, након што су припадници косовске полиције сузавцем и шок бомбама интервенисали против окупљених грађана, у Северну Митровицу су из јужног дела града пристигли и припадници специјалне полиције Косова Росу“. Истичу да је ситуација врло напета.

Jutarnji.hr такође преноси реакције премијерке Србије Ане Брнабић и директора Канцеларије за Косово и Метохију Петра Петковића, али и премијера тзв. Косова, Аљбина Куртија.

Под насловом „Драма на Косову: Упуцали су Србина, боре се за његов живот“, портал 24sata.hr преноси шта се дешава на северу Косова. И овај хрватски медиј у блогу из часа у час прати шта се дешава у комшилуку, наводећи да је најмање шест људи примљено у КБЦ Косовска Митровица, као и да су грађани Звечана почели да дижу барикаде. Наводи и реакцију премијерке Србије и премијера тзв. Косова, као и да председик Србије стиже на Косово.

Večernji.hr пише да „Косовска полиција баца шок-бомбе и сузавац“, као и да је шест особа хоспитализоване, а један Србин упуцан. Акција је у северном делу Митровице изазвала реакције грађана који су се сукобили с полицијом, а узвраћено је шок бомбама и сузавцем, преноси Вечерњи. Додаје и реакције државног врха Србије као и да је један мушкарац упуцан.

Хрватски портал Index.hr пише да је „Србин устрељен на Косову, и бори се за живот“. Наводе и да Ана Брнабић тражи хитну реакцију НАТО-а. У блогу уживо прате ситуацију на северу Косова, уз снимак у којем се наводни види да је „полиција пуцала на окупљене Србе“.

Портал Klix.ba пише да је „током сукоба на Косову једна особа тешко рањена, РОСУ се повлачи“. Медиј пише да је, након што је косовска полиција јутрос упала у Северну Митровицу и Звечан због акције у вези с кријумчареном робом, у овим местима су избили нереди те сукоб грађана и полиције, а према последњим информацијама једна особа је рањена“.

Leave a Reply