Професор уставног права из Салцбурга, Аустријанац, Михаел Гајстлингер, извинио се грађанима Републике Српске и БиХ због одлуке коју је о забрани негирања геноцида донео пред сам крај мандата његов сународник, бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко.

Гајстлингер каже да је доношењем ове одлуке Инцко провокативно створио проблеме у БиХ и увео је у кризу која и даље траје, те поручио да БиХ може да опстане само ако међународна заједница буде уважавала ставове Републике Српске и ФБиХ.

Бивши високи представник, Валентин Инцко грубо је прекршио Устав БиХ односно Анекс 4 Дејтонског мировног споразума и своја овлашћења, јер је, наметањем одлуке, себи присвојио надлежности на које није имао право, рекао је Гајстлингер, током предавања о теми „Устав БиХ и Дејтон“ на Академији наука и уметности Републике Српске. Тиме је, каже, БиХ увео у велику политичку кризу.

„Желим као Аустријанац, у своје лично име да се извниним због тога што је један Аустријанац донео једну такву одлуку и масивно кршио и Устав Репблике Српске и све остале уставне категорије Устава БиХ“, истакао је Гајслингер.

Реаговање Републике Српске, након Инцкове одлуке, потпуно је оправдано и једини начин да се од њих заштити, рекао је Гајслингер. Поражавајуће је, каже, што су високи представници донели 60 одлука које су, заправо, мењале Устав.

„У Међународном праву је ова врста протектората у БиХ нека врста дикататуре једне особе и сматрам да се треба вратити изворном писаном слову и изворном Дејтону“, рекао је овај професор, иначе, један од најбољих европских теоретичара уставног права, пренела је РТРС.

Због тога је важно да је препознао проблеме у БиХ, кажу у Академији наука и уметности Републике Српске. Важно је и да се чује порука да Српска жели само доследну примену Устава, без имрповизација и наметања.

„За БиХ је веома важно да свет сазна да постоји уставна регулатива на нивоу БиХ и Републике Српске, која показује да је БиХ федерално-конфедерална држава у којој ентитети имају главни ослонац управљања државом“, истакао је Рајко Kузмановић, председник Академије наука и уметности Републике Српске.

Предавање професора међународног права, Михаела Гајстлингера организовала је АНУРС у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Аустрији.

Главне теме његових публикација су теорија и пракса међународног права, европске интеграције, међународно и европско право у области животне средине, руско и источноевропско уставно право.

Оставите Коментар