ПОСЛЕДЊИ доказ да Албанцима на Косову и Метохији смета све што је српско и што има везе са српским народом, па чак и они Срби којих више нема, јесте уништавање споменика на православном гробљу у Кишници код Грачанице, где је поломљено осам надгробних споменика. И док мештани овог мултиетничког насеља надомак Грачанице питају коме сметају и мртви, директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић опомиње да је од доласка Аљбина Куртија на власт број инцидената усмерених против Срба на КиМ порастао за 50 одсто.

Од почетка године, према подацима Канцеларије за КиМ, догодило се чак 128 провокација и напада на Србе, њихове куће, цркве, амбуланте, школе, аутомобиле, ломљене су српске заставе, исписани ОВК графити…

– Поражавајућа је статистика да је на простору КиМ ове године забележено 50 одсто етнички мотивисаних инцидената више него лане, од чега је чак 20 напада на објекте Српске православне цркве. Додатно забрињава чињеница да ти бројеви и даље расту и да изостаје адекватна реакција и заштита српског становништва – истиче се у саопштењу Канцеларије за КиМ која је, како се додаје, више пута обавештавала међународне представнике о угрожености споменика СПЦ и српских православних гробаља на КиМ.

Међутим, виновници инцидената, односно напада на Србе, њихову имовину, светиње, па и гробља, углавном остају несанкционисани, а случајеви напада нерешени, што како опомињу представници Срба на КиМ доводи до нових случајева. Јер, још нико није одговарао када је група старијих албанских дечака почетком јула месеца претукла тринаестогодишњег Николу Перића из села Гојбуље код Вучитрна, насрнувши на њега због крста који је носио око врата.

Трауме памти и Николин имењак и презимењак из села Зебинца код Новог Брда, кога су, 9. августа, брутално претукла тројица Албанаца, док је враћао стоку са испаше. Само осам дана касније двадесетогодишњег српског младића претукла је група Албанаца у Бошњачкој махали у Северној Митровици, док је после пет дана дванаестогодишњи дечак претучен у центру Косовске Kаменице од стране групе албанских хулигана.

И док из Српске листе истичу да су сви ови напади на Србе на Косову и Метохији синхронизовани са циљем да застраше и обесхрабре српски народ у намери да остане на Косову и Метохији, Горан Ракић председик ове листе и косовски министар за повратак, опомиње да су напади на Драгицу Гашић, једину повратницу у Ђаковици најбољи показатељ односа албанског становништва и локалних власти према повратку расељених Срба. Истовремено, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, опомиње да је стопа повратка на КиМ мања од два одсто.

ПРИШТИНА НАЈАВИЛА ИСТРАГУ

СКРНАВЉЕЊЕ гробља у Кишници осудило је Министарство културе и информисања. На твитер-налогу манастира Високи Дечани наведено је да је реч о „тужном показатељу етничке и верске нетрпељивости“. Полиција на КиМ најавила је у понедељак да ће расветлити околности које су довеле до инцидента на православном гробљу. У њиховом саопштењу наводи се да су ангажовани и специјални истражитељи из региона, док је тужилац Основног тужилаштва у Приштини наложио покретање поступка у вези са тим кривичним делом, пренео је портал „Економија онлајн“.

Оставите Коментар