Шта би „стари Војвођани“ урадили када би знали да је Светозар Милетић пореклом из Босанске Крајине?

Вечити проблем нас Срба јесте међусобна нетрпељивост чији је главни разлог порекло нашег брата по језику, вери и нацији јер „он није наш“ и „нека се врате тамо одакле су дошли“. На жалост и данас смо очевици такве нетрпељивости као да из наше досадашње историје нисмо научили колико нас је коштала међусобна мржња и колико је из те међусобне мржње лажних нација настало. Оваква мржња према припадницима сопственог племена највише се осети у Војводини од стране Срба „староседелаца“(част изузецима) који већу љубав показују према Мађарима који су их плански убијали почевши од Рокоцијевог устанка па све до Хортија и Другог светског рата него према Србима који су пред муком и ратом протерани са територија БиХ, РСК и Косова према којима чак ни не осећају љубав већ мржњу и гнушање. Али шта би ти исти староседеоци рекли када би знали да је припадник тих људи које презиру и Светозар Милетић, политички лидер Срба у Војводини?

Милета Завишић дошао је у Бачку из Костајнице у којој је предводио чету од три стотине људи и борио се против Османлија током тридесет и две године. Пошто су Османлије намеравале да га казне после потписивања мира са Аустријом, Милета се преселио у Бачку и променио своје презиме у Милетић. Милетин син Сима, који је био школовани трговац у Новом Саду, имао је петнаест синова и три кћери. Аврам Милетић је био најстарији Симин син. Други син Аврама Милетића, такође Сима по свом деди, је био чизмар и отац Светозара Милетића, политичког лидера Срба у Војводини.

Аврам Милетић, деда Светозара Милетића је такође оставио свој траг у српској историји. Био је трговац и песник познат по томе што је саставио једну од најстаријих збирки песама урбане лирске поезије на српском језику.

Advertisements

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here