Данас се у Српској одржавају скупови подршке православном народу у Црној Гори.
Почело је окупљање верника испред Храма Христа Спаситеља у Бањалуци, у знак подршке православном народу у Црној Гори. Паљењем свећа дају подршку православцима у тој земљи чији су протести обележили ову седмицу у региону.

Ово окупљање у Бањалуци организовало је Удружење грађана „Петрићевац“, који дели став да је овај закон против Српске православне цркве, али и да су пребијања грађана и свештенства на улицама градова у Црној Гори додатно погоршала ситуацију.

И у Требињу је најављено протестно окупљање на Тргу Слободе од 19 часова. Претходно ће бити одржан молебан у Саборном храму преображења Господњег.

Грађани Требиња и вечерас ће с мирног протестног окупљања послати поруку православцима у Црној Гори да нису сами, да имају подршку своје браће с ове стране границе, ако, како су истакли јуче, током протестних окупљања, граница за братске народе уопште постоји.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић, синоћ је присуствовао молебану и протестној шетњи у Херцег Новом. Градоначелник Херцег Новог Стеван Kатић окупљенима је поручио да овај град и Новљани никада неће прихватити спорни закон, док је Ћурић истакао да народ неће продати веру за вечеру и дати имовину Српске православне цркве.

Објаснио је да је Херцег Нови део Епархије захумско-херцеговачке и зато је и људима у Републици Српској важно шта се у овом граду дешава.

Уз Бањалуку и Требиње сличан скуп одржава и у Палама. Њега су, са истим циљем, организовали самоиницијативно вјерници уз благослов свештенства паљанске парохије.

Оставите Коментар