У Пљачковици је некада било двадесетак кућа и око 80 душа. Сада је то село смрти.
Пре 20 година НАТО бомбардери по први пут гађали су брдо Пљачковица изнад Врања , које је било „легитимна“ мета с обзиром да су ту били постављени репетитори телевизијских и радио станица.

Авио бомбе пале су на свега неколико стотина метара од последњих кућа у Врању. У данима који су уследили Пљачковица је још четири пута била гађана, а претпоследњи пут и муницијом са осиромашеним уранијумом.

Снимци бомбардовања Пљачковице готово су неизоставни детаљи сваког прилога или документарног фима када се говори о агресији НАТО на СРЈ. Такође, њихова вредност је утолико постала већа, када се сазнало да је Пљачковица гађана осиромашеним уранијумом.

На њима се виде облаци прашине, дима, земље и камења, које је ветар развејао по Врању и околини.

Честице уранијума су, претпоставља се, доспеле у ланац исхране, те 20 година после Врање и Пчињски оклруг предњаче по броју малигнитета у читавој Србији.

Danica Grujičić

Даница Грујичић, наш чувени неурохирург заједно са својим тимом раније је говорила о томе како су сакупили најмање десет очигледних доказа да је НАТО током бомбардовања 1999. осиромашеним уранијумом трајно угрозио здравље грађана Србије.

Једна од тих тачака тиче се управо брда Пљачковица. Тамо пише:

Седам од осам радника водовода у Врању умрло је до данас од рака, пошто је после бомбардовања радило на брду Пљачковица, које је гађано осиромашеним уранијумом. Осми радник се лечи од рака.

Иначе, у аветињско село Пљачковицу изнад Врања, где је током бомбардовања 1999. НАТО сручио готово 2.000 пројектила, скоро две деценије нико не долази. Урушене куће зарасле су у коров, а километрима около нема живота.

После бомбардовања Пљачковице измерено је зрачење од чак 236.000 бекерела по килограму. Реч је о јонизујућем зрачењу 8.000 пута већем од дозвољеног. То је и разлог због чега мештани верују зашто је број оболелих од карцинома у овом крају повећан 12 пута.

Оставите Коментар