Документа из времена власти Била Клинтона, са којих је недавно скинута ознака тајности, садрже и сведочанства ЦИА. У једном од њих, који је заведен под датум 5. јануара 1993. године, ова обавештајна агенција упозорава да „војска Албаније неће моћи да парира релативно модернизованим, добро наоружаним српским снагама ако се етнички сукоб са Косова прелије на Албанију“.

 Албанска војска има само застарело, половно оружје из Совјетског Савеза и Кине, недостају им залихе, обука, али и средства за транспорт за ангажовање у интензивним борбеним операцијама. Недостатак финансија спречио је Тирану да модернизује своје снаге, али Министарство одбране шири конктакте како би добило помоћ од других војски за опремање и обучавање. Верујемо да би албанска влада покушала да избегне да се њена војска директно умеша у сукоб ако би дошло до нереда на Косову, али би окршаји између албанских и српских трупа вероватно били неизбежни – каже се у документу ЦИА и додаје:

– Тирана би сасвим сигурно помогла етничким Албанцима на Косову ситним оружјем и опремом, и вероватно би била цевовод кроз који би добровољци, оружје, новац, стизали из других земаља до Косова. Албанска подршка Косову би, међутим, могла да доведе до одмазде српских снага на базе унутар Албаније, увукла би се Тирана у рат. Мада би се Албанија обратила међународној заједници за помоћ, вероватно би била усмерена на Турску у погледу безбедости. Анкара већ обучава албанске официре и обећала је помоћ ако Србија крене на Албанију, судећи према извештају америчког аташеа за одбрану“, објављено је у извештају ЦИА.

Оставите Коментар