Једна америчка телевизија снимила је кратки документарац о америчким војницима у оквиру Kфора у Kосовској Митровици, а разговор с официрима и понеким војником углавном је показао њихово чуђење што Срби из Северног дела Митровице не признају државу Kосово.

Џејмс Сендомирски, официр за везу, испричао је како су он и његове колеге имале доста проблема приликом интервенција на Северу Kосова, настањеном претежно Србима, објашњавајући и да је био згрожен кад је видео колико у овом делу српске покрајине има трговине људима.

  • Срби на Северу Kосова често узнемиравају Албанце. Они једноставно не желе да Влада Kосова има контролу над тим делом земље. Својевремено смо уклонили нешто што су они називали стратешком блокадом пута. Након тога смо приметили да су Срби веома узнемирени. Три недеље нисмо могли да будемо спокојни јер смо добијали диретне претње са српске стране. Такође, изненађен сам колико у овом делу земље има криминала, шверца и трговине људима, што је баш велики проблем – казао је Сендомирски.

Фил Кот, такође из америчке војске, каже да је највец́и проблем с којим се Kосовари суочавају у томе што Срби не признају Kосово као државу и као резултат тога, они имају потешкоц́е у циркулацији.

  • Невоља је што Срби не признају власти у Приштини и то ствара проблеме у кретању. Албанци нису у могућности да се слободно крећу целом територијом своје земље – објаснио је капетан Филип Kот.

Оставите Коментар