Главни трендови у 2020. години биће глобални економски пад, стварање интензивних унутрашњих притисака на главне земље извознице, попут Русије, Кине и Немачке, и повећање снаге увозника, а Балкан, Србија и тзв. Косово, задржаће за САД важност у складу са претњом америчким интересима.

Ово су главне оцене из годишњег предвиђања за 2020. којег је управо завршио један од најпознатијих америчких и светских аналитичара стратешких и геополитичких кретања у свету Џорџ Фридман.

Фридман је светску репутацију стекао као оснивач и директор компаније „Стратфор“, а данас је оснивач и директор аналитичко-консултативне компаније „Геополитицал Футурес“ у главном граду Тексаса Остину.

Деценијама је пратио кретања на Балкану, па су за нас посебно занимљиве његове оцене о месту Балкана у америчкој спољној политици у промењеним околностима, од којих је најважније окретање САД економским средствима у постизању својих циљева, уместо ранијих деценија када су САД то чиниле војном силом и ратовима.

Осим тога, САД ће се бавити само оним земљама и регионима где су стварно амерички интереси у питању, а сви остали – нека се сналазе како знају и умеју.

– САД су се суочиле с чињеницом да нису у стању да остваре своје циљеве војним средствима. Ми смо на Блиском истоку већ 18 година у рату без краја и мора да се промени начин на који смо присутни у региону и из којих разлога – каже Фридман.

Коментаришући именовање Трамповог изасланика за такозвано Косово, амбасадора Ричарда Гренела, Фридман наводи:

– Овај фокус на (тзв.) Косову одражава одлучност администрације да се коначно реши овај проблем. У овом тренутку Балкан није примарни регион. У целини, САД би волеле да постигну нагодбу и не желе да се тамо укључи Русија, али САД су задовољне када виде да се „косовско“-албанска динамика сама по себи уједначава. Америчка пажња је примерена претњи америчким интересима. Постоје две димензије. Прва је вероватноћа рата и америчког интересовања за његов исход. Не верујем да је било која балканска земља способна или заинтересована за почетак рата. Трошак за Србију у рату са Албанцима био би превисок, ризици су превелики и победа од мале важности. У исто време америчко интересовање за такав догађај је мало – објашњава Фридман.

– Дакле, САД у тренутним околностима задржавају интерес за регион али своје поступке обликују претњом. Тренутно на Балкану не постоји хитна потреба за економским или војним притиском и ту ситуацију нећемо стварати. Ако локалне силе створе ситуацију бићемо заинтересовани али обликоваћемо свој одговор у складу са нашим, америчким интересима – закључује аналитичар.

Оставите Коментар