Седници које је заказана почетком месеца је претходило више недеља политичког превирања у Приштини.

Посланици скупштине Косова изгласали су распуштање тог тела

За је гласало 89 посланика, двоје је било против, док је један посланик био уздржан.

Српска листа није присуствовала данашњој седници

Скоро месец дана након оставке косовског премијер, Рамуша Харадинаја, Косовска скупштина изгласала је предлог за распуштање шестог сазива ове скупштине, преноси портал КоССев.

Косовска јавност сада очекује да косовски председник Хашим Тачи поступи по уставним обавезама и распише седме ванредне парламентарне изборе на Косову.

У краткој дебати која је претходила гласању о другој тачки дневног реда, односно предлогу за распуштање косовске скупштине, шеф посланичке групе ЛДК Авдулах Хоти, поручио је да ће влада ПАН отићи у историју као најобимнија, али и као влада чији су званичници суочени са оптужницама. Навео је и да је ова влада, али и председник покушала да води неуставан дијалог са Србијом, те да политички консензус око дијалога никада није постигнут.

Проблема је било и у спољној политици, подсетио је Хоти, указавши на то да грађани Косова и даље немају визну либерализацију, а да Косовска полиција није део међународне организације Интерпол.

Седници које је заказана почетком месеца је претходило више недеља политичког превирања у Приштини, а у припреми за ванредне изборе до сада је формализована једна предизборна коалиција – између ААК Рамша Харадинаја и ПСД Шпенда Ахметија.

Према спекулацијама у медијима, од три датума када је законски могуће заказати изборе – 22. септембар, 29. септембар или 6. октобар, косовски председник је већ одабрао последњи.

Оцену да ће ванредни парламентарни избори на Косову бити заказани за 6. октобар, изнео је и српски председник Александар Вучић.

Оставите Коментар