Kолико је заправо живот на селу постао тежак, показали су статистички подаци још 2012. године, кад је установљено да у Србији постоји преко 50.000 напуштених кућа, а према тим прогнозама, у наредних 15 година биће и 1.200 напуштених сеоских насеља.

Ови поражавајући статистички подаци доводе нас до тога да се сви запитамо шта ће се десити у наредних 20 година?

Сваке година имамо више умрлих него рођених и тако је већ 25 година.

Четврт века ми бележимо негативне тенденције. Према пројекцији 2041 имаћемо 6,5 милиона становника, што значи да ћемо губити више становника него до сада. Смањује се контигент лица које су спремни за рађање.

Напуштање села се наставља и после 2000. године са истим трендом као раније. Поред 50.000 напуштених кућа, има и 150.000 кућа у којима пише да нико не живи.

Мали поседи мањи од 2 хектара, а таквих је преко 184. 000, не пружају могућност и сигурност за заснивање породице. Има много и других разлога, а пре свега социјалних који су довели до овог стања.

Kада се посматрају региони Србије, онда се може казати да су југ, југоисток и југозапад најугроженији у сваком погледу када је упитању нестајање села и економско слабљење.

Поражавајућа је и чињеница да 230 села у Србији нема основну школу, две трећине нема амбуланту и то да у 400 села у Србији нема продавницу, као и то да су већина ових села са старачким домаћинствима, без ђака у школи, аутобуске линије, а млади све више имигрирају у градове у потрази за бољим животом – о свему овоме нико не брине.

Можемо закључити само једно – Србија полако изумире. Са негативним наталитетом већ 25 година, а сваке године у просеку изгуби око 35.000 становника или дневно њих 107.