Kо у Француској три пута не буде поштовао полицијски час, који од суботе ступа на снагу у десет француских градова, биће кажњен са шест месеци затвора и 3.750 евра, поручио је министар унутрашњих послова Жералд Дарманен.
Дарманен се, заједно са колегама министрима здравља Оливијеом Вераном, економије Брином Лемером и рада Елизабет Борн, као и премијером Жаном Kастексом, у четвртак обратио јавности, да би појаснили појединости везане за увођење полицијског часа који ће трајати од 21 сат до 9 сати ујутро, четири седмице, уз моћност продужетка до 1. децембра.

Премијер Kастекс је истакао да је последњих десетак дана у Француској забележено „спектакуларно убрзање циркулације вируса“, као и да је раст оболелих код старијих генерација забрињавајући што ће, како је истакао, тек изазвати притисак на болнице. Према његовим речима, одељења интензивне неге у болницама у Паризу већ су попуњена с високих 46 одсто.

„Ова ситуација захтева јасну и брзу реакцију“, нагласио је француски премијер.Kастекс је појаснио да ће полицијски час моћи да се крши само у неодложним ситуацијама, као што су одлазак у болницу, апотеку, на посао, у помоћ некоме у невољи, или због путовања уз важећу карту. Људи ће моћи и да на кратко у близини куће прошетају домаће животиње, пренеле су „Новости“.

Kао и током прошлог карантина у ту сврху ће морати да се попуњавају специјалне пропуснице, које су доступне на сајту владе.

На снази паралелно остају раније мере, током целог дана, као што су потпуно затварање барова и кафеа, смањивање капацитета студентских амфитеатара за педесет одсто или обавезно ношење маски и у затвореном простору и на отвореном.

Поштовање полицијског часа контролисаће додатних 12.000 полицајаца и жандарма, уз већ постојеће ноћне патроле.

Такође, предузећа ће бити у обавези да пропишу минимални број радних дана од куће седмично, кад је год то могуће. Препоручено је да то буду два или три дана недељно. Такође, предлаже се и померање времена доласка и одласка на посао и са посла.

Оставите Коментар