ПОГЛАВАР Руске православне цркве патријарх Кирил на данашњој беседи у главном храму Оружаних снага Русије рекао је да су западне земље изазвале Први светски рат како би уништиле Србију.

– Срби су постали главна мета западних сила. И позната провокација у Сарајеву, све је имало за циљ да Србија, по духу блиска Русији, али окружена западним земљама, престане да постоји – нису желели да прихвате овај храбри, православни, рускољубиви народ. И зато су изазвали Први светски рат – рекао је руски патријарх Кирил, пише РИА Новости.

Он је напоменуо да Русија, за разлику од западних земаља, никада није водила ратове само зарад богаћења или заузимања територија.

Патријарх Кирил је данас, на празник светих Мироносица, служио литургију у главном храму Оружаних снага Руске Федерације у Патриот парку у Москви .

Подсећамо, поглавар РПЦ се недавно нашао на удару шестог пакета санкција Европске уније.

Након што су француски медији објавили ту информацију, портпарол РПЦ Владимир Легоида је рекао да су планови ЕУ без додира са здравим разумом.

– Што су санкције неселективније, то више губе додир са здравим разумом и постизање мира постаје теже – рекао је Легоида.

Он је нагласио да се Руска православна црква моли за мир током сваке литургије, уз благослов руског патријарха, те да помоћ свима који су угрожени због рата у Украјини само служи као потврда тим речима.

Оставите Коментар