Срби су највећа жртва последњег рата, па чак и они који су били лојални Хрватској, радили свој посао или је бранили, оцењује у интервјуу за сутрашње франкфуртске „Вести“ последњи председник Председништва СФРЈ Стјепан Месић.

Додаје и да је створена атмосфера да су највећи непријатељи Хрватске сви Срби, али да се таква атмосфера помало мења набоље.

Да ли се Хрватска спрема да промени политику према Србији?

  • Надам се и да ће овај корак који је направио Борис Милошевић помоћи Хрватима да схвате да нити су Срби проблем, нити опасност за Хрватску. Али, да би се у томе успело, Хрватска мора да се додатно отвори и то пре свега према Србији. Она то треба да уради без задњих намера, без калкулација – поручује Месић.

Бивши председник Хрватске сматра да је потребно схватити да смо на простору на коме јесмо и да не можемо мењати комшсије, али можемо сарађивати као разумни људи и схватити да, ако су се Французи и Немци после три велика рата договорили да стварају нову Европу која ће отварати границе и штити националне мањине, онда то ваљда могу да учине и Хрвати и Срби.

  • Данас је Французу потпуно неважно с које стране границе живи, као и Немцу. Исто тако то треба да постане неважно и једном Србину, Хрвату, Албанцу или Бошњаку – наводи Месић.

Он додаје и да концепт уједињене Европе искључује било какву могућност да дође до новог рата на овом континенту.

  • А рат ћемо искључити као опцију тако што ће се омогућити сваком народу да се развија у свом укупном културном корпусу без обзира на границе – објаснио је Месић.

За одлазак Бориса Милошсевића на прославу „Олује“ у Kнин, казе да је позитиван корак, али да сви даљи кораци у обнављању и поправљању односа два народа зависе од политичке воље политичких елита како у Хрватској, тако и у Србији.

  • Што буду били бољи односи између Србије и Хрватске, то ће бити и више разумевања и за српске жртве у Хрватској. Зато треба поздравити сваки покушај који иде у том правцу – указао је Месић.

На констатацију да се догађају инциденти у којима су нападани Срби у Хрватској, а да иза инцидената стоје млади, који нису ни рођени у време рата, Месић је нагласио да је то доказ да нема довољно политичке воље, али и доказ да шсколство није на висини задатка.

  • Уместо да помаже да нове генерације европски размишљају, школство се уклапа у те националне торове који свима доносе само штету – казао је он и оценио да се на вешстачки начин одржава мржња.

Сматра да Србија и Хрватска имају компатибилну привреду и да заједно могу да направе пуно тога ако добро сарађују и додаје да је „мали шенген“ добра идеја, али да коначно решење мора бити улазак у ЕУ свих оних држава које то желе, а још нису њене чланице.

Leave a Reply