Противваздушна одбрана Републике Српске је 2. јуна 1995. године, системом 2К12 Куб оборила понос америчке авијације Ф-16 .

Пилот Скот О Грејдисе катапултирао и преживео, а уследила је потрага за њим по шумама Републике Српске. Наиме, муслиманске снаге су тражиле О Грејдија како би га убиле, а за то би, по старом обичају, медији окривили Србе.

Војска Републике Српске га је такође интензивно тражила, а заправо је куриозитет то да су само хтели да га заробе, после чега би у сваком случају морали да га врате снагама НАТО.

Ипак, амерички маринци су после неколико дана лоцирали О Грејдија и он је евакуисан хеликоптером.

У емисији „Лазански директно“ на РТРС овог догађаја присетили су се новинар, писац и војно-политички коментатор Мирослав Лазаснки и његов гост, др Ненад Милорадовић, помоћник министра одбране Републике Србије.

– То је први случај обарања Ф-16 са „Кубом“. Онај Ф-16 који је оборен код Шапца је оборен Невом. ПВО РС се добро показао – подсетио је Лазански.

Др Милорадовић је рекао да је 2К12 Куб и даље један од најраспрострањенији ПВО на свету, те да га разне земље, па и Србија, модернизују.

– Знатно је повећан и квалитет радарске слике, отпорносно ометање, брзина реакције и пасивност – каже др Милорадовић и додаје да је војска Србије на вежбама имала 21 погодак из 22 гађања, користећи модернизоване системе 2К12 Куб и Нева.

Лазански је додао да смо онда потрошили доста ракета, а др Милорадовић је одговорио да „имамо довољну количину ракета“.