Република Српска је, 28 година од свог настајања, стабилна и институционално сређена, мада су остали изазови везани за њен политички статус, изјавио је данас српски члан Председништва БиХ Милорад Додик
Додик је за Радио Београд истакао и да је народ у Републици Српској научио да без државе нема за Србе слободе, што се данас може видети у Црној Гори, Федерацији БиХ, Хрватској…

  • Тамо где Срби нису имали државу, они су и страдали – казао је Додик и истакао да су Срби у Републици Српској остали јединствени, више загледани у Србију, као и да за њих постоје само две државе на овом простору, а то су Република Српска и Србија.
  • У Босни и Херцеговини смо не зато што хоћемо, већ зато што морамо – нагласио је Додик.

Према његовим речима, оспоравање 9. јануара, односно Дана Републике Српске, само је део укупних оспоравања ње саме, рекао је Додик и додао да политичко Сарајево не жели да види Републику Српску.

  • Изложени смо разним притисцима – када су јењавали притисци високих представника који су девастирали Дејтонски споразум, а били су дужни да га штите, онда су се сетили да то чине преко институција као што је Уставни суд“ БиХ – рекао је Додик и подсетио да 9. јануар 20 година није био споран.
  • Споран је зато што је Република Српска настала у тренутку када није било оружаних сукоба на простору БИХ, као израз политичке воље српског народа и они су хтели да темеље Републике Српске доведу у питање – казао је Додик и додао да у Републици Српској остају при томе да је 9. јануар њихов Дан Републике.

Говорећи о ситуацији у Црној Гори, после усвајања спорног Закона о слободи вероисповести, Додик је казао да о томе не жели да говори као члан Председништва БиХ, већ као припадник српског народа, истакавши да сматра да је терорисање Срба у Црној Гори и игнорисање српских националних обележја у Црној Гори и српског националног права до те мере ескалирало да Срби морају да се окупе.

Сматра да су се црногорски председник Мило Ðукановић и његов режим прерачунали и да ће то што су сада учинили само хомогенизовати Србе око тог питања, и то не само у Црној Гори већ свуда где Срби живе.

Поводом објављивања докумената британске владе о Сребреници, у којима се наводи да руководство Републике Српске није имало план да освоји Сребреницу, већ да је напад Срба на Сребреницу испровоциран од босанско-херцеговачке стране, Додик је подсетио да су пре неколико година отворена и документа УН, у којима су наведене исте ствари као у документу британске владе.

  • Странци који су својевремено, буквално, владали овим просторима, у једном тренутку су натерали власти Републике Српске да као свој званични извештај усвоје извештај о Сребреници који су они написали, који је лажан и који чак није нигде потврђен – испричао је Додик.

Kако каже, то је урађено са тенденцијом да се Срби оцрне, а касније је то била основа да се руши прича о српској држави и српском идентитету.

Додаје да свуда где постоји злочин који је почињен у току рата и који су чинили неки појединци Срби, то се мора јасно евидентирати, али исто тако мора се извући из заборава страдање Срба на овим просторима.

Kада је реч о ситуацији на Kосову и Метохији, такси коју је Приштина увела на српску робу и производе из БиХ, као и застој у дијалогу Београда и Приштине, Додик оцењује да Србија нема више потребу за дијалогом.

  • Ми тамо треба да заштитимо наш интерес. То што у Бриселу нама представљају као своју добру вољу, која је у суштини против Срба, јесте прошло време, јер земље ЕУ признају Kосово, а онда траже од нас разговор – додаје Додик.

Сматра да је добро то што је Kосово поново отворено као питање и да је председник Србије Александар Вучић успео једну ствар која је капитална, коју су пре њега сви сматрали готовом, а то је да врати питање Kосова тако да се више о њему не може разговарати без Србије.

Kоментаришући избор Зорана Милановића за новог председника Хрватске, Додик је рекао да је то воља гласача у Хрватској, додајући да Милановић није много учинио за Србе током свог премијерског мандата.

Додик је напоменуо да су у Републици Српској, од када је у Србији на власти Александар Вучић, односи са Србијом постављени на други колосек који људи у РС препознају као бригу о њима самима.

Својим највећим успехом у 2020. Додик би сматрао још веће приближавање Републике Српске Србији.

  • У томе нас не може нико зауставити, ако ми сами себе не зауставимо. И то неће ићи ни на чију штету… – закључио је српски члан Председништва БиХ.

Оставите Коментар