Српски народ у Црној Гори суочен је с бројним проблемима, од угроженог језика и културе до претње асимилацијом, оцењено је на округлом столу “Положај и проблеми српског народа у Црној Гори”.

Положај српског народа у Црној Гори илуструје и заступљеност у државним органима. У кабинету председника, кабинету заштитника људских права и слобода их нема док, на пример, у Министарству унутрашњих послова од 2825 запослених, 149 је Срба.

– Неће добити статус конститутивног народа. Ђукановић ће ићи на то да додели статус мањинског народа у неком моменту, ако после следећег пописа смањи број Срба у Црној Гори на најмању могућу меру. Нека њихова процена ће бити сада – мање од 20 процената Срба у Црној Гори, рекао је др Александар Раковић, виши научни сарадник у Институту за новију историју Србије.

Срби из Црне Горе сматрају да је потребно да траже заштиту колективних права, права на националне, културне и образовне институције.

– И своје уџбенике историје и српског језика, у садашњим пише да су Срби окупатори. Не само 1918. већ да су Немањићи окупирали Црну Гору, истакао је Горан Kиковић, потпредседник СО Беране.

Учесници округлог стола, посвећеног положају српског народа у Црној Гори наглашавају да су на попису 1909, 94 одсто били Срби, а да су различиите мере утицале на то да их већ 2011. буде свега 28 одсто.

Познаваоци сматрају да српске политичке странке у Црној Гори, помоћ, пре свега, могу да траже у Београду, јер је Бања Лука у својим проблемима.

Оставите Коментар