Албански посланици у приштинском парламенту жестоко су данас вређали и добацивали представницима Српске листе док су напуштали скупштинску салу, називајући их „српским свињама“.

Посланици Српске листе одлучили су да изађу из сале, незадовољни што је парламент започео расправу о три владина предлога закона којима се предвиђа трансформацији „Kосовских безбедносних снага“ у војску. На предлог опозиције одлучено је да то буде прва тачка дневног реда.

Шеф посланичкг клуба Српске листе Игор Симић је рекао да се категорички супротстављају формирању војске:

– Ни Србима, ни Албанцима не треба милитаризација, војне формације ни рат, већ економски напредак и мир. Пре свега овај предлог закона је противан свим правним актима, и не само резолуцији 1244 СБ УН, већ и самом уставу који је на снази, али и против интереса свих грађана а посебно Срба.

Симић је навео да најава улагања више до 150 милиона евра у некакве војне формације није у интересу ни Албанаца:

– Уместо да се овај новац, кога и нема, инвестира у образовање, здравство и развој економије он ће се потрошити на симболику која неће грађанима значити бољи живот. Неки експерти кажу да је са овим новцем могуће отворити 5.000-7.000 радних места, а уместо тога он се троши на симболику. Можда би међународни представници боље чули наш апел ако бисмо овде користили сузавац, али ми то нећемо радити из поштовања према нашим грађанима које представљамо.

Иначе, баш на дан кад је отворена расправа у парламенту заказана је и заједничка вежба Kфора и KБС.