Марку са ликом чувеног пилота Миленка Павловића, који је пре двадесет година погинуо бранећи небо над Ваљевом од НАТО авиона, овог месеца пустиће у оптицај „Пошта Србије“. Једна од централних улица у Осечини понеће име настрадалог пилота.

Kомандант 204. Ваздухопловне бригаде поптпуковник Миленко Павловић, 4. маја пре 20 година херојски се борио без радара са 16 авиона НАТО-а. Успомену на славног пилота с посебном пажњом негују у његовом родном селу, Горњем Црниљеву код Осечине.

Kустос музеја Милан Петровић истиче да су спомен-комплекс у оквиру кога се налази и спомен-дом посвећен пилоту Миленку Павловићу, својим добровољним прилозима и бесплатним радом изградили мештани Горњег Црниљева као и сви мештани Подгорине.

– Желе да сачувају вечну успомену на нашег Давида који је свој живот дао у борби против Голијата 1999. године – каже Милан Петровић.

Његово херојство симболично ће обићи свет на поштанској марки. А у Осечини централна градска улица понеће име пилота-хероја.

– Породица и општина заједно, наравно, са израдом персонализоване поштанске маркице, са давањем назива улице пилоту Миленку Павловићу, желимо још једном да скренемо пажњу јавности на храбро херојско дело Миленка Павловића јер је он својим делом показао на који начин се воли и како треба да се воли држава, како се воли Србија – рекао је заменик председника општине Осечина Ненад Стефановић.

Од државе је добио орден за храброст, а породица жели да буде проглашен и народним херојем. У Горњем Црниљеву живи његова мајка Радмила, али више нема снаге за изјаве. Раније је већ све рекла.

– То би била моја јака жеља, али ја не знам да ли ћу то да дочекам, и шта ће то да буде. Све то што је било досад, мислим, свима могу да се захвалим, а народни херој, још није га нико прогласио. Ал‘ он је за мајку народни херој, и ако га не прогласе – рекла је раније његова мајка Радмила.

У Горњем Црниљеву одавање почасти пилоту Миленку Павловићу на дан погибије до сада је организовала локална самоуправа. После двадесет година Министарство одбране припрема програм примерен његовом славном херојству показаном у одбрани земље.

Оставите Коментар