Србија ће настојати да заштити своје пољопривредне и прехрамбене производе, између осталог лесковачки ајвар и футошки купус, као брендове на нивоу ЕУ како би могла да их тако пласира потрошачима на европско тржиште, изјавио је данас министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.

Упитан о поглављу 12 у преговорима са ЕУ које се односи на безбедност хране и да ли ће у Србији моћи да се настави традиционална производња ајвара и ракије, министар је за ТВ Прва рекао да домаћини не треба да брину, јер ће и даље за своје потребе моћи да производе ракију у казанима.

Међутим, додао је министар, уколико неко жели да се бави индустријском производњом ракије мораће да се, као и до сада, региструје и добије сертификат.

– Немојте да плашите народ. Није то баш такав баук. Претходних 10 година наслушао сам се прича о тој ракији да сам мислио да кога видимо са казаном да ћемо морати да га јуримо. Наравно, те приче не стоје – наводи Недимовић.

На питање о коришћењу средстава из ИПАРД фонда ЕУ намењеног пољопривреди, Недимовић каже да се до сада за коришћење средстава пријавило више од 500 пољопривредника.

Каже да у односу на друге државе које су користиле ИПАРД средства у претходних 10 до 15 година, Србија има много више апликација спрам броја пољопривредника.

– Конкурси се с времена на време објављују. Јуче је објављен један који се тиче физичке имовине, објеката, силоса, различитих складишта која су неопходна и опреме која иде уз то – каже министар.

Поводом навода да се италијански Фереро повлачи из Србије, Недимовић је поновио да је то дезинформација, те да произвођачи лешника у Србији не треба да брину јер Фереро остаје да се развија у Србији и представио је такав програм до 2025. године.

– Фереро је завршио своју прву фазу, подигао је 600 хектара свог засада, има 197 коопераната, тренутно негде око 1.000 хектара укупно. Њима је идеја да дођу до 10.000 хектара у кооперацијама. То је укупно скоро 10 пута више него што тренутно сад раде – рекао је Недимовић.

Плодови лешника, каже, тек после седам година дају прве праве плодове и додаје да су у Србији такве климатске прилике да италијанској компанији савршено одговара квалитет лешника са овог простора.