Реорганизација… Министарство одбране планира доношење потпуно новог закона о војсци, који би подразумевао промену структуре организације, усвајање важних стратегија, увођење нових батаљона

Потпуно нови закон о војсци од првог до последњег члана, који би требало да буде написан ове године, подразумеваће промену структуре организације Војске Србије (ВС), усвајање важних стратегија, увођење нових батаљона, али и промене назива јединица, сазнаје Kурир.

Стратегијски документи

Наиме, министар одбране Александар Вулин оценио је крајем прошле године да би закон о војсци требало да се „напише поново, од првог до последњег члана“, наводећи да се усвајањем „важних, стратегијских докумената, коначно стичу сви услови да знамо у ком правцу треба да водимо војску, па и како она треба да изгледа“.

  • Имали смо реорганизацију војске од јуна 2006. до јула 2007. године, а сада се први пут од тада очекују озбиљније промене. У плану је формирање нових јединица, а извесно је формирања батаљона у Лозници. Тренутно имамо четири бригаде копнене војске, од којих три имају по 11 батаљона, тај четврти 10, па се очекује да и он добије тај 11. батаљон у Лозници. Постоје и наговештаји да ће јединицама бити враћени патриотски називи из старих времена српске војске, а тако бисмо, по традицији из Првог светског рата, добили Дринску и Дунавску јединицу – каже добро обавештени извор Kурира и додаје да је прва ствар у реорганизацији већ учињена кад је расформирана Специјална бригада:

Одбрамбена моћ

  • Од ње се формирају две нове бригаде и тај процес је већ у току. Указом председника Александра Вучића и одлуком Генералштаба 21. децембра прошле године, у циљу јачања војне и одбрамбене моћи земље, одлучено је да Специјална бригада буде расформирана, а да се од њених батаљона поново формирају 63. падобранска бригада и 72. бригада за специјалне операције. Такође, врло вероватно ће војска добити нове униформе, које ће имати истакнута патриотска обележја, заставу Србије и натпис „За слободу и част отаџбине“ у пуној видљивости. На униформама ће бити пришивене врпце одликовања и значки за примерне војнике, најбоље стрелце и остала војничка признања – открива Kуриров извор.

Такође, у Скупштини Србије су недавно усвојене Измене и допуне Закона о војсци које предвиђају враћање чинова водника 1. класе и капетана 1. класе, односно поручника бојног брода у речним јединицама. Овим допунама дефинисано је и време проведено у чину поручника, капетана и капетана 1. класе које је неопходно за унапређење у непосредни виши чини. Осим тога, законом је померена и старосна граница за пријем у професионалну војну службу са 43 на 45 година за официре.

--

Leave a Reply