Одлуком Харадинаја 11. новембра прошле године уведене су таксе на српску робу и од тада нема дијалога.

Косовски чвор не може бити решен уколико се у истом пакету не реши и питање Републике Српске, став је руског председника Владимира Путина.

– Запад, пре свих Америка, жели да се питање Косова реши издвојено од РС, што Русија неће дозволити. Велико њет чека их ако мисле да само парцијално реше проблем. Нећемо дозволити да праве разлику између Срба. Без договора за Српску неће бити договора ни за Косово – наводе извори из дипломатских кругова.

Са овом стратегијом први човек Кремља врло брзо ће изаћи пред представнике западних држава.

– Очигледно је да Босна не функционише и да би ту могао врло брзо да се створи проблем. Бесмислено је све то знати и дозволити да се на Балкану отворе два жаришта. Поред тога за Русију је недопустиво да у оба случаја, и када је реч о Косову и када је у питању РС, Срби буду ти који ће поново бити жртве – објашњавају извори.

Милан Ивановић, директор КБЦ у Косовској Митровици и један од лидера Срба, сматра да је Путинов предлог озбиљан, те да нуди решење српског питања.

– Тиме би Срби добили прилику да не буду расути по разним држава, спречила би се ситуација да други народи добију све, а Срби ништа. Решење питања РС у контексту Косова јесте природно јер су данас Срби у неусташкој Хрватској, албанском Косову и Северној Македонији и џихадистичкој Босни обесправљени. Овим решењем обезбедио би се трајни мир, који не би био на штету Срба – истиче Ивановић.

Руски лидер се, како објашњавају упућени у дипломатска дешавања, донекле слаже са америчким и француским председницима Доналдом Трампом и Еманулеом Макроном, који подржавају поделу.

– Срби треба да добију север, док би енклаве добиле специјалан статус и ту нема спора. Русија се залаже на поштовању принципа и међународног права, па ако је Америка дозволила Албанцима да изађу на референдум, онда и Србима, како на Косову тако и у Републици Српској, треба дозволити да се изјасне у којој држави желе да живе. Путин сматра да је овај план најправеднији за све стране и, што је најважније, то је, по његовом уверењу, гаранција да је мир на Балкану осигуран – објашњавају упућени у дипломатска дешавања.

Спољнополитички аналитичар Зоран Спасић мишљења је да ниједна граница, па ни британска или немачка, нису трајно дефинисане.

– Јасан је тренд фрагментисања граница, сада на свету имамо 193 званично признате државе, а према проценама, до краја овог века постојаће 400 држава. Путинов план јесте добар и најреалнији је. Ипак, његова реализација умногоме зависи од околности у међународној заједници, као и од ситуације у региону – прецизира Спасић.

Да је време за уједињење Срба с обе стране Дрине, више пута је поновио Милорад Додик, и председавајући Председништва БиХ. Недавно је истакао да долази ново доба, те да је време страдања иза нас.

Оставите Коментар