У Србији ће бити успостављен национални криминалистичко-обавештајни систем који ће омогућити електронску размену података између свих надлежних институција у циљу брже и ефикасније борбе против организованог криминала и корупције.

Споразум о успостављању и развоју тог система данас су потписали министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министарка правде Нела Кубуровић и министар финансија Синиша Мали.

Документ су у Палати Србија потписали и републички јавни тужилац Загорка Доловац, директор Канцеларије савета за националну безбедност и заштиту тајних података Горан Матић, директор Агенције за борбу против корупције Драган Сикимић и први заменик тужиоца за организовани криминал Јасмина Миловановић Ганић.

Потписивању споразума присуствовали су и шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици и амбасадор Шведске у Србији Јан Лундин.

Министар Стефановић оценио је да је потписивање данашњег споразума важан корак за Србију на путу ка пуноправном чланству у ЕУ и достизању високих европских стандарда.

Како је рекао, то је корак који је, пре свега, усмерен према грађанима Србије и њиховој безбедности и сигурности.

„Формирање система омогућиће дигитализацију наших база података о организованим криминалним групама и размену информацоја између свих надлежних институција и самим тим ефикаснију и бољу борбу против организованог криминала”, рекао је Стефановић, јавља Танјуг.

Додао је да је почетка године Одељење за организовани криминал МУП-а је Тужилаштву предало 78 чланова криминалних група које су се бавиле шверцом наркотика и оружја, кријумчарењем миграната, високотехнолошким криминалом и другим тешким кривичном делима, као и да су током ове године заплењене 4,4 тоне дроге на територији Србије.

„Успостављање овог националног система омогућиће да институције брже размењују податке и да брже реагују на терену. Кад успоставимо овај систем полицајци и тужиоци ће моћи да на јединственој комуникационој платформи провере да ли је починилац кривичног дела раније учествовао у криминалним радњама, да ли је осуђиван… Неће се губити време на размену папира”, нагласио је Стефановић.

Истакао је да је Србија до сада испунила више од 50 одсто активности из Акционог плана за Поглавље 24 и додао да ће успостављањем овог система бити испуњена једна од најкомплекснијих и најзначајнијих препорука Европске комисије.

Министар финансија Синиша Мали оценио је да је Србија посвећена борби против прања новца и финансирања тероризма наводећи да је у протеклом периоду Влада Србије донела низ закона и подзаконских аката којима се јачају капацитети у тој борби.

„Потписивање данашњег споразума је прави пример како да сви заједно ухватимо у коштац са проблемима безбедности и криминала”, рекао је Мали.

Навео је да је борба против прања новца допринела смањену ризика улагања у нашу земљу и подсетио да је Србија у јуну скинута са тзв. црне листе ФАТФ-е и да је у првој половини 2019.године директан прилив страних улагања изyноси 1,9 милијарди евра што је, каже, за 31 одсто више него прошле године.

Србија је и даље лидер у привлачењу страних инвестиција у региону и додао да је у првих шест месеци у у овој години за 31 одсто порасле стране инвестиције у нашој земљи, рекао је Мали и најавио доношење нове Стратегије о спречавању прања новца до краја године.

Министарка правда Нела Кубуровић рекла је да је успостављање националног криминалистичко-обавештајног система била једна од обавеза наше земље у оквиру Поглавља 24 и да је протокол који су министарства правде и унутрашњих послова потписали 2017 био је на неки начин претече данашњем споразму и да два министарства и тужилаштво и полиција дуже од две године електронски размењују податке.

„Било је потребно да заменимо писмено дописивање, пре свега евиденције о пребивалиштима, као и да полиција има увид у базу нашег министарства. За две године у базу података о пребивалишту има више од 640.000 уписа што говори о томе колика је уштеда у времену и краће трајање поступака у тужилаштву”, навела је Кубуровић.

Истакла је да ће министарство на чијем је челу наставити да сарађује са Министарству унутрашњих послова на развоју ове платформе, као и на бази податак о спречавању и борбу против тероризма.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да потписивање данашњег споразума корак напред на путу Србије ка чланству у ЕУ и истакао да је важно да Србија има национални систем који ће допринети ефикасној борби против организованог криминала са којим се, каже, суочава свака земља у свету.

Као други разлог за успостављање тог система навео је важност координације свих надлежних институција и размене информација о активностима криминалних група.

Фабрици је казао да је Европска комисија подржала успостављање националног система у Србији обезбеђујући 3,5 милиона евра за набавку софтверске и хардверске опреме.

Оставите Коментар