Турски председник Реџеп Тајип Ердоган потврдио је да ће гасовод „Турски ток“ бити свечано пуштен у рад 8. јануара 2020. године у Истанбулу.

Ердоган је то рекао на церемонији покретања другог гасовода ТАНАП, преко којег ће гас из Азербејџана долазити до Турске и Европе, а за Србију је свакако симболично што је стратешки важан пројекат почети да ради баш на други дан највећег православног празника Божић.

Претходно је портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао да ће руски председник Владимир Путин посетити Турску у првој недељи јануара наредне године, преноси ТАСС.

  • Председници Русије и Турске састаће се поводом завршетка радова на „Турском току“. Они ће, такође, разговарати о билатералним односима – навео је Песков.

„Гаспром“ је 19. новембра саопштио да су оба крака гасовода „Турски ток“ напуњена гасом.

Траса „Турског тока“ кроз Србију, готово је завршена, од Бугарске до наше границе с Мађарском. Када гасовод профункционише, Србија ће убирати велике приходе од транзита руског гаса ка Европи, а биће нам дугорочно решен и проблем снабдевања за домаће тржиште.

Функционисање „Турског тока“ биће и једна од главних тема разговора председника Србије и Русије Александра Вучића и Владимира Путина у Сочију 4. децембра. Разговараће се, наравно, и о Косову, а очекује се да ће двојица лидера причати и о шпијунској афери која је недавно потресла Србију и другим горућим темама.

Leave a Reply