И док се у Лесковцу ређају један за другим снимљени кадрови играног филма и серије “Било једном у Србији” у режији Петра Ристовског, Лесковачки сценариста Игор Павловић пробија свој пут у српском Холивуду по чијем тексту се тренутно снима серија “Мозаик” у Београду и на другим локацијама по Србији.

Ради се о мистичној причи, прожетој народним фолклором, нашим легендама и нашој историји. Жанр је, како објашњава за juGmediu сам Павловић, трилер-хорор, нешто што дуго није снимсно на овим просторима.

“До сада је написано 56 епизода. Главни лик је Никола Вранић, полицијски инспектор коме углавном дају загонетне и мистичне, чудне случајеве да решава. Нешто ко Молдер на Досијеима Икс. Серија је инспирисана истинитим причама, народним легендама и нашим фолклором. Пилот је сниман две недеље у Београду, Пријепољу, Новој Вароши, Старој Пазови и Инђији. Од уторка се ради монтажа, а потом се креће рад и на осталим епизодама”, каже Павлоивћ.

Серија се ради у продукцији „Феникс Филмс“, а главна улога и режија су поверени Борку Брајовићу. Остале улоге тумаче Бојан Цветковић и Драгана Ненадић. Као гости у пилот епизоди појављују се Саша Станковић и Јелена Косара.

У припреми је још једна серија из пера овог лесковачког сценаристе коју је писао пуних 10 година, под радним називом „Бездан“, и која ће се радити у истој продукцији. Једна од главних улога у тој серији припала је лесковачком глумцу Филипу Радивојевићу.

“Ускоро крећемо и да снимамо пилот те серије на Златибору. То ће биоти српски ‘Лост’. У плану јеј да серија има шест сезона по 10 епизода”, додаје Павловић.

Он упоредо ради и на документарном филму “Црвени мрак” који говори пре свега о геноциду извршеном 11. децембра 1941. године у Араповој долини у Лесковцу, када су нацисти стрељали преко 500 невиних грађана, а од тога више од 300 Рома. Око 60 страдалих Рома су били фудбалери или чланови управе ромског фудбалског клуба “Ветерница”.

“Ово је прича о њима, заснована на комбинацији архивских снимака, сведочења ретких преживелих, као и њихових потомака. Ромски фудбалски клуб је од самог оснивања 26.марта 1926.године изазвао буру на фудбалској сцени Моравске жупе, а и самог Лесковца, победивши на својој првој утакмици тадашњег првака екипу Момчила. Интересантан је податак да иако су многи фудбалери Ветернице били мета врбовања других тимова, никада ниједан није напустио свој матични тим”, прича нам Игор.

О страдању Срба у Другом Светском Рату има довољно историјских података, али о геноцидима извршеним широм земље, па и у Лесковцу над националним мањинама зна се јако мало. Овај пројекат ће се потрудити да исправи ту неправду и да постане својеврстан видео-споменик заборављеним жртвама једне нације, која и дан-данас на својој кожи осећа геноцид у различитим облицима.. Користећи обиман архивски материјал, као и сведочења преживелих, пројекат ће омогућити да до нових генерација допру гласови оних који нису имали прилике да испричају своју причу.

Д. Маринковић

Оставите Коментар