Још се чека одлука хрватског министра правосуђа о изручењу Србији провокатора дроном. Траје дипломатска офанзива на Загреб из Тиране. Користе се сва средства да се спречи изручење

Морина (у средини) на снимку из 2015. године / Фото АП

Док се и даље чека одлука хрватског министра правосуђа Дражена Бошњаковића шта ће бити са изручењем Исмаила Морине Србији, дипломати Албаније и Хрватске често су у контакту како би се напокон решио случај Албанца који је управљао дроном на фудбалској утакмици у Београду.

У јуну је Морина ухапшен у Дубровнику и од тада се вуче правосудна процедура која је резултирала одлуком Жупанијског суда да буде изручен Србији, па поништењем те одлуке од Врховног суда Хрватске, који је на крају ипак донео решење да буде изручен.

Последња реч је на хрватском министру из редова ХДЗ-а, а већ два месеца се иза кулиса води права дипломатска офанзива према Загребу да се одустане од изручења. Тирана предлаже да Загреб прихвати захтев Морине за политички азил, што би онемогућило изручење, а албански дипломати тврде да су у сталном контакту са хрватским колегама баш око тог захтева.

Како “Новости” сазнају, решење би ускоро ипак могло да буде донесено, јер време истиче, па се мора реаговати на одлуку Врховног суда.

За Хрватску изручење Морине није уопште занимљиво питање, поготово што са правне стране нема никаквих препрека, али је политика умешала своје прсте у овај случај. С једне стране, хрватска страна жели да се поштује правна процедура, свесна да је то важно и за Србију, са којом односи у последње време нису блистави.

С друге стране, Загреб жели да и са Тираном има складне односе, па уважава жељу албанске стране да се пролонгира решење. Тако Хрвати омогућавају албанским дипломатима да посећују Морину.

Тирана истиче пример Италије која је одбила захтев Србије за изручење Морине, а Албанци тврде да се већ неколико месеци игра шаховска партија у којој свака страна вуче своје потезе.

Иако је Србија у неколико наврата дала гаранције да ће се према Морини када буде изручен понашати крајње коректно и поштовати сва његова права, у Албанији стално стављају Хрватима “под нос” да би његов живот наводно био угрожен у неком од српских затвора.

У сваком случају, Морини се његова провокација у Београду никако није исплатила.

ПЛАШИ ИХ ОСАМ ГОДИНА РОБИЈЕ

Адвокати Исмаила Морине претпостављају да би у Србији могао да буде осуђен на осам година затвора. Каваир Морина, брат Албанца са дроном, покренуо је широку акцију у Албанији да фудбалски навијачи траже још снажније активирање дипломатије да до изручења Србији никада не дође.

Извор: novosti.rs