Србија и Русија договориле су заједничку борбу против народних побуна познатих као „обојене револуције“, које су највиши безбедносни званичници две земље описали као инструменте Запада за дестабилизацију „Слободних држава“.

Током трећег састанка који је, ове године имао са Патрушевим, Вулин је нагласио да председник Вучић води политику самосталности и независности и да ће Србија, док год је он води, бити окренута сарадњи са Руском Федерацијом, истичући да је стратешко партнерство Србије са Русијом изузетно значајно, сазнаје Н1 из дипломатских извора.

На састанку је истакнуто да су „обојене револуције“ постале већ традиционални инструмент политике одређених центара моћи и земаља које имају за циљ нарушавање државности и губитак суверенитета под изговором демократизације и констатовано да се „слободне земље“ морају томе одупрети.

О сарадњи Русије и Србије у борби против народних побуна познатих као „обојене револуције“ пише и америчка агенција Асошијетед прес (АП) уз подсећање да је тај термин коришћен да опише серију масовних протеста на почетку 21. века који су понекад доводили до рушења режима у бившем Совјетском Савезу, бившој Југославији, на Блиском истоку и у Азији.

АП наводи и да је до састанка Петрушева, највишег московског безбедносног званичника, и Вулина, „чврстог проруског политичара“, дошло усред све већег незадовољства јавности у Србији аутократском владавином председника Александра Вучића.

Подсећа се и да су еколошке групе, незадовољне начином на који се Вучиц́ева популистичка влада бори против широко распрострањеног загађења, биле на челу недавних протеста у Србији.

Америчка агенција наводи и да су Вучић и други српски званичници осудили те протесте и навели да их је финансирао Запад да би дестабилизовао земљу.

Радна група против „обојених револуција“
АП је пренео и како су поједини медији данас објавили да су Русија и Србија формирале „радну групу за борбу против обојених револуција“, што потврђују и документи.

Задатак групе је, како се сазнаје, „нормативно регулисање рада НВО и разматрање начина супростављања масовним нередима и покушајима дестабилизације поретка“.

Група има задатак и да надгледа опозиционе активисте, невладине организације и независне новинаре.

Leave a Reply