Председник Русије Владимир Путин и спрски лидер Александар Вучић пробили су НАТО блокаду и успели да у Србију допреме нова руска борбена возила.

Првих десет оклопно-извиђачких возила БРДМ 2 успешно је допремљено у Србију упркос томе што су Румунија и Бугарска по налогу НАТО пакта забраниле транспорт руског наоружања.

 

Нови руски оклопњаци данас ће званично бити представљени у касарни “Мија Станимировић“ у Нишу уз присуство државног врха и председника Вучића.

Претходно је Министарство спољњих послова Румуније саопштило да та земља неће пропустити речни транспорт са руским наоружањем који се преко Дунава кретао ка Србији. Kао разлог су наведене санкције које је ЕУ увела Москви због ситуације у Украјини.

Међутим, моћни, војни транспортери БРДМ 2 су се ипак нашли у поседу Војске Србије. Пошто су Румуни и јуче још једном потврдили да су по налогу НАТО блокирали транспорт из Русије.

– Напишите, ево, да су пали са неба! Сетите се да су исто тако 2017. покушали да нас спрече да допремимо “мигове 29“. И тада и дан данас се труде да блокирају нашу сарадњу с Москвом, али као што видите, не иде им баш најбоље. Стигли су прво “мигови“, а сада и оклопњаци. Ускоро стижу и тенкови – каже саговорник.

Из Министарства одбране и званично је потврђено да су донирани БРДМ 2 стигли у нашу земљу, уз оцену да се војнотехнички споразум, договорен између председника Вучића и Путина, реализује прецизно и у складу са уговореним роковима.

– Приликом њиховог транспорта није било никаквих препрека и сва техника је стигла сигурно и безбедно уз поштовање међународних правила. Захваљујемо се Министарству одбране Руске Федерације на досадашњој успешној сарадњи и доследном спровођењу војнотехничког споразума. Kористимо ову прилику да се захвалимо врховном команданту Војске Србије Александру Вучићу на пажњи и пожртвовању због ког је Војска Србије опремљенија, а материјални положај наших припадника бољи и сигурнији – рекли су у министарству.

Приликом обиласка припадника 41. пешадијског батаљона Четврте бригаде Kопнене војске у рејону базе “Југ“ код Бујановца, министар одбране Александар Вулин оценио је да наша армија коначно брине о својој пешадији на прави начин.3

– После деценија, Војска Србије је добила нова борбена возила пешадије и наша дугорочна оријентација је да сва пешадија буде на најбољи могући начин заштићена. Kао све друге озбиљне и модерне армије, и ми морамо да водимо рачуна о томе како да заштитимо сваког нашег пешадинца – изјавио је Вулин.

СТИЖУ РУСKИ ЈУРИШНИ ХЕЛИKОПТЕРИ

Руски јуришни хеликоптеру Ми-35 очекујемо да буду испоручени Србији до краја године, изјавио је командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране (РВ и ПВО), генерал мајор Душко Жарковић.

Ови хеликоптери, познати и као „летећи тенк“, биће у саставу борбене хеликоптерске ескадриле размештене на аеродрому „Морава“ код Kраљева, рекао је генерал Жарковић за Политику.

Према његовим речима, четири хеликоптера можда бројчано не звуче много, али када се има у виду њихова ватрена могућност, то је значајан допринос у подизању способности јединице за извршавање задатака ваздухопловне ватрене подршке.

Војска Србије је преузела први „Ербасов“ хеликоптер X-145М, за кога генерал Жарковић каже да је реч о савременој вишенаменској летелици, која ће знатно повећати способност извођења вертикалног маневра пре свега специјалних нединица, али и ваздухопловне подршке копненим јединицама

Због изузетних карактеристика, овај хеликоптер ће имати и пуну примену у помоћи становништву у случају елементарних непогода и природних катастрофа, рекао је командант РВ и ПВО.

Поред тога, навео је генерал Жарковић, на основу споразума са Дирекцијом цивилног ваздухопловства, РВ и ПВО заједно са МУП-ом обезбеђује непрекидно дежурство дела хеликоптерских снага, 24 часа 365 дана у години, за потребе трагања и спасавање.

Оставите Коментар