Србија Интерполу треба да уведе реципрочне мере и да се према њима понаша на исти начин као и они према нама, тврди за наш портал Srbija Danas Мирослав Лазански, војни коментатор и новинар, поводом срамне данашње одлуке те међународне организације да одбаци захтев Србије.

Како каже, одлука Интерпола јасно и недвосмислено представља дебелу намеру ове организације да сутра приме у чланство лажну државу Косову.

– То је дефинитивна потрвда политизације Интерпола. Дакле, Интерпол није оно што је био и ми треба да се понашамо у складу са тим. Ако Косово буде примљено у састав Интерпола, Србија треба да све особе, односно лица, које би тзв. Косово могло да стави на Интерполову потерницу, упозори да не излазе из земље – оцењује Лазански за Србију Данас и додаје да Србија не мора да поштује ставове Интерпола када они већ не поштују ставове наше земље.

– Ми смо видели шта је Интерпол када је Србија ставила одређене личности, односно зликовце из Приштине на своју потерницу, па су се они затекли у земљама Европске уније. Та Интерполовоа листа практично није значила ништа, јер су ти зликовци били приведени и после неколико дана пуштени – каже Лазански.

Према његовим речима, одбацивање српског захтева је доказ да је Интерпол организација директно политизована од служби центара које не мисле Србији добро.

– Ово је само једна поука шта значе обећања и договори са западним центрима моћи. Понашаћемо се у складу са нашим интересима, јер Србија може да заледи сваку сарадњу са Интерполом. Пријем Косова у Интерпол неће бити пораз Србије, већ пораз Интерпола – закључује Лазански.

Подсетимо, председавајући Интерпола одбацио је захтев Србије и пет земаља-чланица да Генерална скупштина гласа о скидању са дневног реда изјашњавање о чланству такозваног Косова у овој институцији, сазнају медији од дипломатских извора у Дубаију, где се одржава заседање.

Тако је председавајући на почетку седнице одбио да уврсти у дневни ред захтев који су уз Србију подржали и Кина, Шпанија, Кипар, Аргентина и Суринам. Због такве одлуке врха Генералне скупштине, чланице неће имати прилику да се изјасне о стављању захтева такозваног Косова на дневни ред, пошто се искључиво гласало о дневном реду у целини, онако како га је предложио Извршни комитет.

О тачки која се односи на одлучивање о косовском чланству претходно се гласало само на седници Извршног комитета, и ту је био однос 7:6 за стављање на дневни ред.

Сутра ће се дефинитивно расправљати о захтеву Приштине, а након тога ће уследити гласање, и то у два круга. Потребна је двотрећинска већина да Косово прође, а за то ће имати две прилике.