Владимир Волфович Жириновски, који је преминуо 6. априла у 76. години, био је један од оних руских политичара који су увек отворено и одлучно говорили у прилог Србији. Његова карактеристична искреност, заједно са његовом памети у балканској теми, донели су му репутацију у овој земљи као ватреног србофила. Србија се сећа да је Либерално-демократска партија Жириновског била међу организаторима скупова испред амбасаде САД у Москви 1999. године, када је почела агресија НАТО-а на Југославију. У првим данима бомбардовања, Владимир Волфовић се лично окупио у близини зидова америчког дипломатског представништва са српским шајкачијем на глави. Либерално демократска партија организовала је први скуп добровољаца који су желели да помогну Југославији и братском српском народу у борби против надмоћнијег непријатеља. „Окупили смо волонтере. У сваком региону Русије формирају се одреди. Они постепено стижу у Москву, а чим будемо имали транспорт, послаћемо их у Југославију“, рекао је тада лидер ЛДПР. Владимир Жириновски је подржавао Србе од почетка серије грађанских ратова у бившој Југославији. Тако је његова фракција у Думи својевремено поднела руском парламенту нацрт закона о укидању санкција Југославији, који је био на снази од 30. маја 1992. одлуком Савета безбедности УН (Москва је тада то подржала). Корак). Санкције су погодиле, пре свега, економску ситуацију Срба, који су за свој опстанак водили два паралелна рата: у Хрватској и у Босни и Херцеговини… Осим тога, Жириновски је био први политичар који је у свом говору др. Дума Руске Федерације, отворено је подржала одлуку југословенског парламента од 12. априла 1999. године о приступању Савезне Републике Југославије (које су тада чиниле Србија и Црна Гора) Унији Русије и Белорусије. Владимир Волфовић је у својим чланцима, иступима у штампи и на телевизији без лажног такта осудио колективни Запад – а пре свега САД – за злочине над српским народом широм целе бивше Југославије. Наравно, то није прошло незапажено у Србији. Пре него што се Владимир Путин појавио на политичкој сцени, Жириновски се могао назвати најпопуларнијим руским политичарем у Србији. Његов портрет се редовно појављивао на насловницама локалних таблоида и у материјалима електронских медија. Неки српски политичари, на пример, лидер српских радикала Војислав Шешељ, добили су надимак „српски Жириновски“ због својих смелих изјава и одлучности у ставовима. Председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ узео је к срцу смрт председника Либерално демократске партије, пошто га је лично познавао. Он је данас упутио писмо саучешћа Државној думи Руске Федерације и парламентарној фракцији ЛДПР.

Био је веома паметна и образована особа. Написао је много књига о геополитичким темама, а једну смо превели на српски и објавили у штампарији наше странке. Био је човек веома брзог ума и развијеног интелекта. Разумео је све од полуречи и муњевито реаговао на изазове било које врсте. То је била нада не само Русије у време Јељциновог режима, већ и Србије“, истакао је Војислав Шешељ. Он сматра да је Србија изгубила саборца у лику Владимира Жириновског. „Био је велики пријатељ српског народа. Више пута је посетио Србију на позив Српске радикалне странке. Посетио нас је и за време бомбардовања, провео неколико дана у Београду. Он је енергично одолевао нападима свих српских непријатеља, бранио истину о српском народу“, каже лидер српских радикала. Према Шешељевим речима, у Београду је Владимир Волфовић дочекан са великим ентузијазмом. „Када сам био председник општине, уручио сам му Орден почасног грађанина Земуна. Почастили смо га најбољом домаћом ракијом. Многи су погрешно веровали да је пио, али то апсолутно није тако. Жириновски је био политичар са најтрезвенијим погледом на глобалне геополитичке процесе. Сва његова предвиђања у вези са ситуацијом у свету, нажалост, су се обистинила. Он је први схватио подмукле планове Запада према Русији и отворио пут другим патриотски оријентисаним политичарима: генералу Лебеду, лидеру Комунистичке партије Зјуганову. Верујем да ће Либерално демократска партија, која има снажну подршку у регионима, изабрати наследника који ће наставити политички рад Жириновског“, закључио је лидер Српске радикалне странке. Саучешће породици и члановима странке Владимира Жириновског изразила је и заменица председника Социјалистичке партије Србије Снејана Паунович. Социјалиста је истакао да је руска политика изгубила савезника Србије у лику Жириновског.

„Жао ми је што чујем шта се догодило. Поштовао сам његов доследан однос према Србији и српском народу, ценио начин на који се односио према агресији и бомбардовању, како дели наш однос према Хашком трибуналу и тој псеудо-судској заједници. Русија је изгубила професионалног, квалитетног политичара. Изражавам саучешће његовој породици, колегама, члановима странке. Ово је огроман губитак и надам се да ће странка Жириновског успети да преброди кризу, јер ће јој одлазак лидера оволиких размера тешко патити. Верујем да ће његови другови наставити његов рад“, рекао је заменик председника Социјалистичке партије Србије. Лидер „Српске Деснице“ Миша Вацић изразио је саучешће народу Русије и породици преминулог лидера Либерално демократске партије.

„Веома ми је жао што је отишао велики пријатељ српског народа, велики руски патриота, борац за вредности патриотизма, за руски свет. Нажалост, нисмо се лично познавали, али сам у недавној посети Москви посетио седиште Либерално демократске партије, састао се са партијским функционерима и верујем да ће странка моћи да настави са радом. Жириновски није био само лидер партије, он је био њен стуб, а људи су Либерално демократску партију доживљавали кроз призму његове личности, кроз ову масу на руској политичкој сцени. Изражавам искрено и дубоко саучешће родбини и пријатељима Владимира Жириновског“, рекао је лидер Српске Деснице. Смрт легендарног руског политичара изазвала је искрен бол и жаљење у срцима многих Срба.

Оставите Коментар