Председник Србије Александар Вучић рекао је да су огромни притисци на Србију због ситуације у Украјини. Нада се да ће Србија успети да одоли притисцима и сачува образ. Вучић је поновио да подржавамо територијални интегритет Украјине али и да нећемо никоме уводити санкције.

За све што се односи на кршење територијалног интегритета, Србија се придружује, а у питањима која се тичу увођења санкција – Србија се не придружује, изјавио је председник Александар Вучић.

Вучић је тако описао како ће се Србија поставити на гласању на специјалној седници Генералне скупштине УН о нападу Русије на Украјину, коју је у недељу сазвао Савет безбедности УН.

„Што се тиче разних гласања, у понедељак смо имали девет гласања, у осам се нисмо придружили, у једном јесмо. Данас имамо једно, где ћемо да се придружимо, и тако сваки дан“, рекао је Вучић.

Како је истакао, за све што се тиче рушења и кршења територијалног интегритета Србија ће да се придружује, а када су у питању санкције, Србија се неће придруживати.

Огромни притисци на Србију
Огромни су притисци на Србију, и биће много тешко издржати их, поручио је Вучић, изразивши уверење да ће наша земља успети да одоли свим тим притисцима, да сачува земљу неукаљаног образа.

Пренео је да је и ноћас до касно разговарао са представницима више земаља, што ће учинити и током данашњег дана.

„Тек толико о великом поштовању независности и права других земаља да самостално одлучују. Колико будемо могли држаћемо се и чувати, јер једну земљу имамо. Али, није једноставно, ни лако“, рекао је Вучић.

Нема разлога за подизање борбене готовости
Поводом подизања борбене готовости хрватске војске, Вучић је рекао да нема разлога за подизање борбене готовости Војске Србије, те да не жели да то ради представе ради.

„То је њихово право. Нека раде свој посао. Ми немамо разлога да подижемо борбену готовост. Не радимо то представе ради“, поручио је председник Србије.

На питање да прокоментарише изјаву премијера Хрватске Андреја Пленковића да прати ситуацију у суседству, казао је да је лепо што прати.

„Требало је да га позовем на отварање радова на ауто-путу. Сигуран сам да је радостан због тога. Имамо много тога још, посебно сам сигуран да ће да прати нашу пругу од 200 километара на сат, они немају ни пругу ни воз за те брзине“, нагласио је Вучић.

На питање о хајци коју воде хрватски медији против њега у Србије, указао је да је довољно да се погледа како телевизије и новине у Хрватској унисоно воде ту кампању са жељом да се нашкоди Србији.

„То није фер и коректно, али разумем. Зашто би они били на страни успешне Србије. Како да објасне да Србија има бољи Клинички центар, да гради много више ауто-путева? Имали су три пута више километара ауто-путева пре 12 година, а данас се приближавамо по броју километара ауто-путева Хрватској, која је иначе једна од најбоље са ауто-путевима умрежених земаља“, објаснио је Вучић.

Оставите Коментар