Србија је са 212 тенкова на другом месту у региону

Војске у региону активно користе више од 920 тенкова, од чега по бројности предњаче Румунија и Србија док најозбиљније планове модернизације има Мађарска, која је једина наручила нове тенкове Леопард 2А7.

Kако наводи портал Балканска безбедносна мрежа, осам земаља региона има укупно 924 тенка, углавном наслеђених из времена Хладног рата, а најбројнији тенковски парк има Румунија са 400 оклопњака.

Према наводима у извештају Милитарy баланце за 2020. годину, на другом месту листе је Војска Србије са 212 тенкова, на трећем месту је Бугарска са 90, Хрватска има 75, БиХ 58, Мађарска 44, Македонија 31 а Словенија 14 тенкова.

Портал наводи да Румунија, иако има највише тенкова, већином користи застареле совјетске моделе Т-55АМ и домаћу модеренизовану верзију ТР-85, док је свега 50-ак тенкова модернизовано након Хладног рата на стандард ТР-85М1 и они имају савремене нишанске справе, електронику и ојачани оклоп.

  • Србија је са 212 тенкова на другом месту у региону. Има 199 тенкова М-84 и М84А наслеђених из ЈНА који су доказали своје карактеристике у Заливском рату и на Балкану. Оволики број оклопњака Србију чини озбиљном регионалном тенковском силом, али модернизација и даље није на видику – пише у тексту.

На трећем месту је Бугарска са 90 тенкова Т-72 М1 и М2 из времена Варшавског пакта, који су инфериорнији у односу на М-84 јер немају систем за управљање ватром. Хрватска има 75 југословенских тенкова М-84, који су на истом нивоу као српски тенкови, а Загреб планира да модернизује једну чету тих тенкова.

БиХ има 13 тенкова М-84 наслеђених од Војске Републике Српске и 45 америчких М-60А3, који су донирани Армији Федерације БиХ крајем 90-их година. Иако су оба типа на сличном технолошком нивоу, М-60А3 је компликован за одржавање због недостатка и цене резервних делова.

Мађарска има тенкове Т-72 али је наручила 44 нова тенка Лепард 2А7 и зато предњачи по модернизацији у региону. Ове године у ту земљу стижу ремонтовани тенкови Леопард 2А4, на којима ће се посаде припремати за нове Леопарде који стижу 2023. године. Северна Македонија има 31 тенк Т-72А набављених у Украјини 2001. године док најмање тенкова (14) има Словенија, која користи М-84 из ЈНА.

srpski tenk

Све земље у региону имају ратне резерве тенкова и процена је да се ради о више стотина примерака који су конзервирани у складиштима. Портал наводи да ће, када буде испоручен, тенк Леопард 2А7 бити најмоћнији тенк у региону по технолошким и борбеним карактеристикама.

  • Kада је реч о наслеђу прошлости, југословенски М-84 једини је коришћен у борбеним дејствима и испробан у урбаним срединама, отвореном простору, брдима, све до скривања од НАТО авијације 1999. године. М-84 је користила Војска Kувајта у Заливском рату 1991. године, а на тестирању у Пакистану 1990, југословенски тенк је прошао много боље од америчког М1А1 Абрамс – додаје портал.

Додаје се да М-84 на даљинама до 2.000 метара, што је стандардна даљина за оцену ефикасности тенковског наоружања, и даље може да уништи све врсте оклопних возила и тенкове Т-55 или Т-72, као и да оштети савремене руске или западне тенкове.

  • Међутим, недостаје додатни оклоп и лака је мета за противоклопне пројектиле и модерније тенкове. Више пута је најављивана модернизација у Србији, али до сада се није макло даље од полигонских испитивања – пише портал Балканска безбедносна мрежа.

Неизвесна економска ситуација и цене нових тенкова од неколико милиона евра по комаду, говоре да ће војске у региону и даље своје тенковске јединице заснивати на више деценија старим машина из времена Хладног рата.

Оставите Коментар