Премијер Мађарске Виктор Орбан је, објављивањем огласа у аустријској штампи, наставио своју кампању представљања ставова Будимпеште о будућности Европске уније, у којој се, између осталог, залаже и за пријем Србије у ЕУ. У исто време, настављен је и сукоб Орбана и администрације ЕУ у Бриселу.

Након Немачке, скандинавских земаља и Хрватске, оглас мађарске владе објављен је преко целе стране у бечком дневнику „Пресе“.

Иначе, шведски јавни сервис тврди да је белгијска штампа одбила да објави оглас мађарске владе, пренео је Танјуг.

У огласу у бечком дневнику, Орбан критикује Брисел због стварања „супер државе“ без одобрења чланица.

У тексту под насловом „О будућности ЕУ – мађарски предлози“, налази се седам предлога, од којих се последња тачка тиче Србије.

„Србија мора, као чланица, бити примљена у ЕУ“, наводи се у огласу који носи потпис Орбана.

У првој тачки, Мађарска указује да Брисел успоставља супердржаву, иако му нико није дао одобрење за то.

„Ми кажемо „не“ европској империји“, поручује Будимпешта.

Мађарска се даље залаже за измену основног споразума ЕУ и брисање циља „све тешњег јединства европских народа“ и, такође, жели да одлуке доносе изабрани политичари.

„Снага европске интеграције се црпи из заједничких европских успеха. Ако не можемо бити заједно успешнији него што би били сами, онда је то крај ЕУ“, поручује се у огласу.

Наредна деценија, пише у огласу, биће време опасних изазова – прете масовна миграција и пандемија.

„Морамо штитити грађане Европе“, порука је Орбана.

Са друге стране, настављене су критике Орбана и Мађарске из Брисела и ЕУ.

Као повод да мађарски премијер заврши на „црној листи“ ЕУ наведени су Закон о забрани промовисања ЛГБТ садржаја у школама и наводне злоупотребе ЕУ фондова.

Европски парламентарци из комитета за контролу буџета ЕУ позвали су председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен да искористи нови ЕУ закон и замрзне средства намењена Мађарској због „тешких кршења владавине права“, пише британски „Гардијан“.

Очекује се да ће Европски парламент осудити закон сутра и позвати комисију да покрене убрзани поступак против Мађарске због дискриминације ЛГБТ популације.

Пре него што је мађарски парламент усвоји закон који у Бриселу сматрају спорним, земље чланице ЕУ и европарламентарци су били узнемирени и изнервирани начином на који је Будимпешта трошила ЕУ средства. Тврдили су да је Орбанов зет добио уговор за постављање уличне расвете, те да Орбаново родно село сада има туристички воз који саобраћа кроз њега.

Европски посланици су за ово сазнали преко извештаја тројице академика који су закључили да је по среди „тешко кршење владавине закона“, на основу чега ЕУ има правно покриће да суспендује исплате Мађарској, пише „Гардијан“.

Тројица професора европског права наводе да је „недостатком транспарентног коришћења ЕУ фондова, недостатком ефикасног националног тужилаштва и мањком гаранција за независност правосуђа показано да је Мађарска већ прекршила основне принципе владавине права“.

Такође, помињу се лабораторије у 43 мађарске школе, финансиране из ЕУ фондова са по милион евра, где су наводно утврђене нерегуларности у трошењу новца, те је тражен повратак новца.

Европосланици не наводе колико средстава намењених Мађарској треба да буде замрзнуто. Мађарска је 2018. примила 6,3 милијарде евра од ЕУ, што је еквивалент неких пет одсто њене економије. Мађарска влада затражила је додатних 7,2 милијарде евра из ЕУ фонда за опоравак од последица вируса корона.

Међутим, Мађарска није остала нема на овакве претње. Још раније покренула је пред Европским судом питање законитости ЕУ закона о владавини права. Такође, Мађарска и Пољска недавно су успеле да успоре и на неко време чак и блокирају доношење ЕУ буџета и фонда за опоравак.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар