Самит ће се одржати у светлу оцена француског председника Емануела Макрона.

Србија је под притиском и Запада и Русије, оцењује британска агенција Ројтерс у анализи уочи Самита НАТО 3 и 4 децембра ове године.

Самит ће се одржати у светлу оцена француског председника Емануела Макрона о потреби јачања Севрноатлантске алијансе.

Макрон је од октобра доводио у питање ефикасност НАТО, привремено зауставио проширење ЕУ и позвао на нови “стратешки однос” са Русијом, а Ројтерс оцењује да велики број држава има разлога да обрати пажњу на његов дипломатски стил “раздрмавања”, али да ће само неколико њих његове речи осетити конкретније од Србије.

За Београд, како наводи, свако повлачење Европе или НАТО могло би да отвори простор Русији да попуни празнину, имајући у виду блиске политичке, војне и економске односе Москве и Србије.

То ће вероватно, додаје агенција, бити разматрано на самиту НАТО лидера, који ће се следеће недеље окупити у Лондону како би разговарали о будућности њиховог војног савеза “пошто се Балкан, попут Балтика, може сматрати преградом против утицаја Москве”.

Ројтерс цитира сарадника у Атланстком савету и стручњака за руски утицај Димитра Бечева да ако Запад престане да се ангажује и препусти регион онда ће Русија имати много прилика да искористи ситуацију.

С друге стране, ако се Србија придружи ЕУ, Бечев каже да би могла да наликује Кипру и Мађарској, чланицама ЕУ које имају блиске односе са Москвом.

– Србија ће бити слаба или проруска ако заврши у ЕУ, што није лош исход ни за Русију – тврди он.

Агенција подсећа и на обавештајну аферу у Србији коју наводи као “последњи пример наводног мешања” и преноси изјаву неименованог НАТО званичника да Алијанса ради на промоцији стабилности, безбедности и сарадње на Западном Балкану.

– Свако спољно мешање у унутрашње демократске процесе је неприхватљиво. Позивамо Русију да учини то исто – навео је он.

Ројтерс подсећа и да је Макрон одбио да да зелено светло Албанији и Северној Македонији за отварање приступних преговора и оцењује да, иако је Србија већ започела преговоре о чланству, сада осећа последице Макроновог одбијања да отвори врата другима у ЕУ.

Србија је, напомиње агенција, посвећена војној неутралности, иако су се скоро све суседне земље придружиле НАТО или планирају да то учине.

Напомиње да је Србија чланица НАТО “партнерства за мир” и да учествује у НАТО вежбама, али указује на односе српске и руске војске и технологију коју Москва обезбеђује Србији.

Leave a Reply