Припадницима Министарства одбране и Војске Србије који су постигли ванредно запажене резултате и исказали изузетно залагање и пожртвованост у раду министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и генерални секретар Удружења осигуравача Србије Душко Јовановић, уручили су похвале и новчане награде на данашњој свечаности одржаној у Великој ратној сали старог Генералштаба.

Одлуком министра одбране награђено је 30 припадника Министарства одбране и Војске Србије за подвиг спасавања живота и отклањања последица елементарних и техничко-технолошких несрећа; ванредно запажене резултате и изузетно залагање и пожртвованост исказану у обављању дужности; постигнуте резултате у области науке и развоја средстава наоружања и војне опреме, као и резултате у области културе и спорта.

Обраћајући се присутнима, министар Вулин је истакао да су сви награђени обављали своју дужност и да би сви они били подједнако поносни, поуздани и вредни и да их нико није наградио. Врлина награђених, наглашава министар Вулин, је у томе што они нису тражили награду, а то је разлог зашто је Србија бескрајно поносна на њих.

  • Врховни командант Војске Србије Александар Вучић дао је задатак да будемо на располагању Србији. Наређење смо испунили, дали смо све од себе и нико од вас није питао колики је ризик нити је рекао да је сувише опасно, да може да се разболи. Нико од вас није прво помислио на себе, на своје здравље, чак ни на своју породицу, него је прво помислио на своју једину Србију и на војску којој служи. Србија је могла да буде мирна и поуздана и већ је знала да ћемо победити оног тренутка када је Војска Србије постала видљива, када је била ту, баш тамо где је потребно – рекао је министар Вулин.

Министар Вулин подсећа да је српска војска била и да ће бити непобедива зато што нико никада није могао да каже где престаје војска, а где почиње народ.

  • Тако је било и тако ће бити. Били сте део народа, најбољи део народа – храбри, организовани, одговорни да улију снагу, самопоуздање и поверење. Чували сте друга, чували сте више од свега наше грађане којима је помоћ била потребна. Зато смо данас овде и зато сам поносан што вас је Удружење осигуравача препознало. Они су осетили потребу да у име своје индустрије захвале баш вама за несебичан, огроман рад и што нисте мислили на себе него сте мислили на сваког од нас и што ће у годинама које долазе држава Србија моћи да буде мирна и стабилна, сигурна и поуздана, јер има баш такву војску, војску коју чините ви – закључио је министар одбране.

Лидер Покрета социјалиста Александар Вулин изјавио је данас да Србија док је води Александар Вучић, а он је министар одбране, неће бити члан НАТО пакта, нити ће бити члан било ког војног савеза и следиће политику војне неутралности.

Вулин је на скупу Покрета социјалиста у Пожаревцу подсетио да је НАТО на данашњи дан, пре 21 годину извршио један од најстрашнијих злочина према српском становништву и да су на Варваринском мосту страдали недужни цивили.

„На данашњи дан пре 21 годину, НАТО је извршио један од најстрашнијих злочина према цивилном становништву. На Варваринском мосту убијени су жене, деца, убијени су најбољи математичари, најбоље ћерке, најбољи синови, убијена су наша деца.“, навео је Вулин.

Истакао је да ће његов Покрет социјалиста Вучићеву политику војне неутралности увек следити и подржавати.

„Док Александар Вучић води Србију, док сам ја министар одбране, Србија неће бити члан НАТО пакта, нити ће бити члан било ког војног савеза. Србији нико никада неће моћи да нареди да чини зло какво је чињено нама. Србија је војно неутрална, то је изабрала да буде, то је најчаснији пут који смо могли да изаберемо и то је политика председника Вучића коју ће Покрет социјалиста дословно и увек подржавати”, рекао је Вулин.

Вулин је напоменуо да Србија никада неће престати да тражи одговорност за злочине НАТО пакта над српским становништвом.

„Србија неће престати да тражи одговорност, Србија неће престати да се сећа ни убица, ни жртава. Двадесет једну годину је премало да би смо заборавили какво нам је зло учињено и да за то зло нико никада није одговарао. А ни двеста година неће бити довољно да заборавимо наше жртве, наше побијене и да престанемо да их се сећамо“, рекао је председник Покрета социјалиста у Пожаревцу.

Вулин је са члановима ПС-а минутом ћутања одао пошту свим невиним жртвама страдалим на Варваринском мосту за време НАТО агресије 1999. године.

Н. А.

--

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here