Србија је једина од земаља кандидата за чланство у ЕУ која се није сагласила са последњим пакетом санкција ЕУ за појединце и предузећа у Белорусији.

То је данас саопштио Европски савет.

Савет ЕУ је 21. јуна увео казнене мере против 78 белоруских држављана и седам ентитета због тешког кршења људских права и репресије над цивилиним друштвом, опозицијом и новинарима и због принудног слетања путничког авиона.

Међу појединцима којима су уведене санкције у оквиру четвртог пакета је велики број судија и тужилаца „одговорних за бројне политички мотивисане пресуде новинарима, активинстима и демонстрантима“, како се објашњава у одлуци Савета.

На мети санкција нашло се и неколико новинара прорежимских медија, ректори више универзитета због избацивања студената који су учествовали у протестима и бројни бизнисмени због блиских веза са режимом Александра Лукашенка.

Лукашенков син Дмитриј и супруга његовог најстаријег сина Лилија такође су на списку за санкције због „користи и подршке режима Лукашенка“.

Србија је ипак подржала другу одлуку Савета, такође од 21. јуна, којом је још један ентитет додат на листу особа и ентитета којима су уведене санкције.

То је државно предузеће за контролу авио-саобраћаја. У одлуци Савета се наводи да је то предузеће одговорно за преусмеравање авиона компаније Рајанер на аеродром у Минску 23. маја ради хапшења опозиционог новинара Романа Проташевича, те је стога одговорно за репресију над цивилним друштвом и демократском опозицијом.

„Земље кандидати Северна Македонија, Црна Гора, Србија и Албанија и земље чланице Европског удружења за слободну трговину (ЕФТА), Исланд, Лихтенштајн и Норвешка, чланице Европског економског простора, придружују се овој Одлуци Савета. Они ће обезбедити да њихове националне политике буду у складу са овом Одлуком Савета. ЕУ прима на знање ову обавезу и поздравља је“, наводи се у саопштењу.

Србија је раније подржала одлуку Савета ЕУ, донету 4. јуна, о пооштравању постојећих казнених мера увођењем забране летења свим белоруским авио-превозницима кроз ваздушни простор ЕУ и забране приступа аеродромима ЕУ.

Оставите Коментар