Две најславније бригаде – 63. падобранска бригада и 72. бригада за специјалне операције, које су током ратова деведесетих И НАТО агресије на Србију 1999. године поднеле највећи терет борбе, коначно су враћене у састав наше армије.

Ове две бригаде још 2006. године, по налогу НАТО пакта, укинуо је тадашњи начелник генералштаба Здравко Понош, иначе најближи сарадник Вука Јеремића.

Елитне 63. и 72. бригада јесу најмобилније, најбрже и најобученије формације за брзо реаговање, које се посебно истичу у борби против тероризма и других облика спољних претњи по безбедност државе. Србија ће сада са поново оформљеним специјалним јединицама значајно подићи борбену готовост, процењују стручњаци.

Актуелни министар одбране, Александар Вулин каже да је одлука о формирању 63. И 72. бригаде уследила по наређењу врховног команданта Војске Србије Александра Вучића.

  • Данас исправљамо неправду према онима који су гинули, али и према онима које су ти хероји сачували, као и према припадницима који су носили славна имена наших бригада – јер није на херојским бригадама да постану мање, да се забораве и нестану, већ да се усправе, ојачају и да покажу да су вредне оних што су били пре њих – рекао је Вулин.

Бивши начелник Штаба 63. падобранске бригаде, пуковник у пензији Видоје Ковачевић каже да је држава коначно препознала залагање и жртве које су поднели у одбрани отаџбине.

  • Легендарна 63. падобранска бригада увек је имала велики углед у народу И давала је велику моралну подршку становништву. Херојска дела и надљудски напори наших падобранаца, од оних најмлађих са 18 година, који су без оклевања кренули у борбу, па до старешина, које су заједно са својим војницима учествовале у свим дејствима, увела је падобранце 63. падобранске бригаде у вечност и легенду. Нама је јасно да је политика и нечији диктат са стране својевремено одлучио да се укину најбоље српске војне јединице, сада се то исправља и то је јако добро – каже пуковник Ковачевић.

Први командант 72. специјалне бригаде, генерал у пензији Милорад Ступар убеђен је да ће бригаде бити и боље него што су биле.

  • Верујем у све њих јер добро знам колико и шта знају и умеју. Ми који смо 1999. били на бранику отаџбине против најјаче силе света, после успешно изведене одбране од агресије били смо изненађени приступом политичког врха, јер су они буквално растурили наше специјалне снаге. Драго ми је да садашње државно и војно руководство размишља другачије и враћа нешто што се зове борбена моћ војске која има задатак одвраћања од агресије – поручио је генерал Ступар.

Некадашњи командант Приштинског корпуса, генерал-потпуковник у пензији Владимир Лазаревић тврди да је укидање ове две јединице био део плана бивше власти да се наша војска унизи и ослаби.

  • То је био концепт слабљења војске, њене организацијске структуре и укупне борбене спремности. Укинути те две бригаде и свести их на ниво батаљона било је потпуно неодговорно и нестручно – закључује генерал Лазаревић.

Оставите Коментар