Бугарска, Румунија и Србија поново су у игри за „Фолксвагенову“ нову фабрику, пошто је немачка компанија суспендовала инвестицију у турском граду Маниси због учешћа те земље у војној акцији у Сирији.

Одлука Фолксваген групе да стави своју инвестицију у Турској на чекање започела је поново такмичење међу балканским земљама, које су се раније бориле да угосте постројење од 1,3 милијарде евра.

Бугарска, Румунија и Србија надају се да ће се „Фолскваген“ вратити свом ранијем ужем избору у којем су се налазиле балканске државе и северна Африка.

Инвестиција би била једна од највећих међу произвођачима аутомобила у било којој од три земље, које су се „дуго бориле против корупције, али и побољшавале инфраструктуру“.

„Фолксваген“ је после дужег анализирања услова које су нудиле Бугарска, Србија и Турска, које су се нашле у ужем избору, за изградњу фабрике одабрао Манису, 40 километара североисточно од Измира, на западној обали Турске, а производња би требало да почне 2022. године.

Компанија је ипак у уторак саопштила да је одложила коначну одлуку о изградњи у Турској, услед међународних критика због војне операције те земље у Сирији и забринутости због потенцијалног пада репутације. Један од кандидата поново је и Србија, пишу светски медији.

  • Инвестиција „Фолксвагена“ помогла би стабилизацији целог региона и користила тој компанији, јер Србија и даље има квалификовану радну снагу за ову индустрију – рекао је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије.

Бугарска влада спремна је да појача своју понуду и удвостручи субвенције „Фолксвагену“ на 260 милиона евра са почетних 135 милиона, изјавио је Росен Плевнелиев, члан Управе невладиног бугарског аутомобилског кластера.

  • Бугарска је припремила предиван предлог, који по закону Европске уније нуди све што је могуће – рекао је Плевнелиев, који је и бивши председник Бугарске, у среду на бугарском јавном радију БНР. Он је додао да ова земља може да прошири сарадњу са „Фолксвагеном“ и у другим областима.

  • Бугарска планира да изгради инфраструктуру за електричне аутомобиле. Такође имамо идеје како да помогнемо произвођача аутомобила додатним инфраструктурним и образовним мерама – рекао је Плевнелиев.

Извршни директор Агенције „ИнвестБулгариа“, Стамен Јанев, рекао је да је та држава „покрила“ све захтеве инвеститора као и да су понудили и више од тога.

  • И даље смо добар фактор стабилности у региону, као лојалан партнер и чекамо коначну одлуку – казао је.

Одлуком „Фолксвагена“ о одлагању градње погона у Турској, и Румунија је саопштила да је поново у игри за инвестицију.

  • Започели смо нове разговоре са „Фолксвагеном“ – изјавио је у среду румунски министар трговине Стефан Раду Опреа.

Румунија, за разлику од Бугарске, као и Србија у којој послује „Фијат“, већ има фабрику аутомобила. У тој земљи погоне имају „Форд“, као и домаћа „Дачија“, која је у власништву „Реноа“.

Капацитет 300.000 возила, правиће „пасат“ и „суперб“

Нова фабрика „Фолксвагена“ требало би да производи следеће генерације „фолксваген пасата“ и „шкоде суперб“ са максималним годишњим производним капацитетом од 300.000 возила, наводи се у интерном документу компаније који је објавио „Аутомотиве Неwс Еуропе“. То ће олакшати ограничења капацитета у чешким погонима компаније „Шкода“ и омогућити „Фолксвагеновој“ фабрици у Емдену у Немачкој да пређе са производњом.

Оставите Коментар