Држава Србија у завршним је преговорима са кинеским званичницима да од њихове Ексим банке откупи кредит за изградњу деонице ауто-пута Бар-Бољаре који иде кроз Црну Гору, ексклузивно сазнаје Борба.

Како је Борби потврђено, преговори су у поодмаклој фази и ускоро би се могло очекивати да се постигне коначан договор.

Овим је потврђено писање Борбе од 05. јуна да Србија преговара да откупи дуг Црне Горе.

Овакав план није немогућ, јер би Кина у случају повољног исхода договора са Београдом, добила да гради деоницу ауто-пута који иде кроз Србију, а Србија би фактички постала, до краја исплате кредита, власник дела ауто-пута који иде кроз Црну Гору.

Такође, у случају да Црна Гора не буде могла да врати поменути кредит, а Србија и Кина направе поменути договор, јасно је да би једна од опција било и то да Црна Гора изнајми део ауто-пута кроз њену територију, и то Србији, као што је Шри Ланка изнајмила своју луку Кини на 99 година, јер није могла да враћа кредит који је од њих узела.

У том случају, Србија би постала економски господар Црне Горе, што је сада готово извесно, с обзиром да је економија Црне Горе у лошем стању.

Црна Гора страхује да ће пројекат изградње ауто-пута који који би требало да повеже јадранску луку Бар са Београдом и који финансира Кина “бити на путу пропасти”. Наиме, тај пројекат који је утицао на повећање дуга земље могао би да буде опасан уколико се има у виду кредит којим је финансиран и могућности Црне Горе да испоштује све ставке уговора према кинеској Ексим банци, писао је недавно “Financial Times”.

Из кредита кинеске Ексим банке је од почетка изградње ауто-пута Бар – Бољаре до краја прошле године исплаћено 751,57 милиона долара, односно 547,87 милиона евра.

Укупно уговорена вредност радова за изградњу приоритетне деонице ауто-пута Смоковац – Увач – Матешево утврђена уговором о пројектовању и изградњи ауто-пута, закључен између Министарства саобраћаја и кинеске компаније China Road and Bridge Corporation (CRBC) и износи 809,6 милиона евра.

Од тога се 85 одсто укупног износа, односно 688,2 милиона евра обезбеђено кроз зајам са кинеском Ексим банком.

Радови касне, дуг расте

Критичари финансијског пројекта ауто-пута кроз Црну Гору и део невладиног сектора, као кључне проблеме аранжмана са Кинезима издвајају: чињеницу да се, уместо завршетка радова у мају ове године, сада најављује крај изградње прве деонице за септембар 2020. године; да Влада није уговорила изградњу приступних путева нити инфраструктуру што ће државу коштати додатних између 80 и 130 милиона долара; да се држава није заштитила од могућег негативног утицаја курсних разлика на будуће враћање кредита; да је током изградње девастиран део реке Таре на шта су реаговале домаће и међународне организације укључујући и UNESCO под чијом је заштитом кањон Таре.

Оставите Коментар