Професор Универзитета „Џонс Хопкинс“ и аналитичар Данијел Сервер је у једном интервјуу рекао да је реципроцитет Косова Србији са регистарским таблицама прави принцип и да његова имплементација мора бити успешна.

Према његовим речима умешаност САД у дијалог може бити од помоћи, али и наглашава да је Београд постао руска марионета.

  • Србија постаје вољна марионета која помаже Русији да ствара невоље на Балкану. Више не седи на две столице већ само на антидемократској. Вашингтон и Брисел морају да се пробуде у тој реалности – рекао је Сервер.

Сматра да међународни званичници треба да реагују на војну демонстрацију снага Србије према тзв. Косову.

  • ЕУ и САД треба да кажу Србији да је демонстрација војних снага неприхватљива и да НАТО неће само бранити територијални интегритет Косова, већ ће бити спреман и да ограничи сарадњу са Србијом ако настави да представља војну претњу комшијама – рекао је Сервер.

Говорећи о реципроцитету, о пробним таблицама за возила са српским регистарским таблицама, уредби која је ступила на снагу 20. септембра Сервер је сматра исправном.

  • Мислим да је реципроцитет прави принцип, али и имплементација мора бити успешна. Још није јасно да ли ће то бити – рекао је Сервер.

Коментаришући хитан састанак преговарача Приштине и Београда који се одржава данас у Бриселу, Сервер каже да америчко учешц́е може бити корисно.

  • Мислим да САД могу бити од помоћи, али препустићу колегама дипломатама да одлуче о питању директне умешаности. Недостатак је то што би учешће САД довело до притиска са српске стране да се Русија умеша. То би била лоша идеја – рекао Сервер.

Оставите Коментар